Sinterklaas is nog in het land en pakjesavond moet nog plaatsvinden, maar het land schreeuwt al om kerst recepten. Nu heb ik er gelukkig al wat online staan, maar iets nieuws is ook wel gezellig. Ik ging aan de slag met de traditionele banketstaaf, maar dan in het klein. Niet heel specifiek voor kerst, want je kent het, het is de kerst banketstaaf en met Pasen de paas banketstaaf. Makkelijk wel, zo kan je het hele jaar door genieten van de banketstaaf.
Deze is gevuld met amandelspijs en zal ik je een geheimpje verklappen? Tot aan dit jaar, moest ik hier dus echt helemaal niets van hebben. Niet van amandelspijs hoor, maar van banketstaaf. Vraag me niet waarom, want ik heb dus ontdekt dat dit zo ongelooflijk lekker is. En ja waarom ook niet, in gevulde koek, gevuld speculaas etc. is het ook super lekker dus waarom niet in een jasje van bladerdeeg? Soms heb ik gewoon een beetje en kronkel 😉 Maar ik moet zeggen, als ik dingen zelf maak.. eigendunk incoming! Dan smaken de dingen vaak gewoon veel beter.
Maar wat ik dus al zei, banketstaaf is natuurlijk niet perse heel kerstig, maar kan je wel kerstig maken. Door er bijvoorbeeld wat bigarreaux op te doen. Of poedersuiker, net een beetje sneeuw. Een witte kerst! Want ja die zullen we waarschijnlijk niet krijgen. Of ben ik dan heel negatief? Lijkt me wel geweldig overigens! Ik zal dus maar hoop blijven houden.
Ben je nu niet zo’n amandelspijs fan, maar wel opzoek naar een ander lekker kerst recept? Misschien zit er hier dan nog wat tussen: Pesto cranberry ster, Cranberry koffie broodjes, Christmas cookies of leuke Rendiertjes!
Op dit moment ben ik nog bezig met een recept voor gingerbread koekjes, ik probeer deze natuurijk ook zo snel mogelijk online te zetten. Mis je nog andere lekkere kerst recepten? Laat het me dan weten!
Mini banketstaaf
Ingrediënten
- 1 doosje roomboter bladerdeeg
- 300 gr amandelspijs
- 1 ei
Instructies
- Laat de vellen roomboter bladerdeeg ontdooien.
- Meng de helft van het ei met de amandelspijs en verdeel in 10 gelijke stukken.
- Leg op elk vel bladerdeeg een stuk amandelspijs.
- Snij in het midden, onder en bovenkant, een beetje in.
- Vouw het midden over de spijs.
- Verwijder aan weerzijde een rechthoekje.
- Rol nu over de lange zijde op.
- Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en smeer in met het overige losgeklopte ei.
- Bak in een voorverwarmde oven, onderboven warmte, mooi goud bruin. Op 200℃ voor ongeveer 20 minuten.
Notities
- Ik gebruikte de roomboter bladerdeeg van Koopmans.