Gingerbread cookies

Nog iets meer dan een week en de kerstvakantie breekt aan. Heerlijk even niets en natuurlijk hopend op een dik pak sneeuw. Wishfull thinking, maar hey you never know! Zou toch geweldig zijn? Ik weet dat Nederland daar niet opgebouwd is en we altijd binnen no-time van die zwarte derrie hebben en totale chaos, maar toch. Een goed dik pak, waar gewoon even een dag of 2 de boel van stil ligt. We lekker een dikke sneeuwpop kunnen bouwen, sleeën van de heuveltjes en een sneeuwballen gevecht hebben. Daarna opwarmen met een lekkere bak warme chocolademelk! Och, we blijven hopen en fantaseren.

Geen sneeuw? Dan maar andere leuke dingen doen. Helaas moeten wij gewoon door werken, de zorg stopt niet he.. Maar op de dagen dat ik wel vrij ben staan er dus leuke dingen op het programma. En eigenlijk begint dat komend weekend al en dan is het nog niet eens de kerstvakantie. We gaan namelijk lekker een weekendje uitwaaien op Terschelling. Vorig jaar deden we dit ook en dit beviel ons echt heel goed. Even lekker eruit, hondje mee en de kou trotseren op het strand. En eerlijk is eerlijk, een heel jaar geen Terschelling? Dat kan natuurlijk niet. Terschelling voelt toch altijd een beetje als thuiskomen. En zo op het eind van het jaar is het mega rustig, wat een hele andere sfeer geeft als in de zomer. Beide is gewoon genieten. De kids vroegen vanmorgen toevallig nog, wanneer gaan we weer heel lang naar Terschelling? Met de tent? Ik hoop snel, maar goed we willen zo veel en er is ook zo veel te zien. Dus we gaan het zien. Voor nu moeten we het dus nog maar even met ons weekendje doen. Ik heb er zin in!

Verder begint dan volgende week de echte kerstvakantie en die begint met een dagje Amsterdam. Daar zal ik jullie tzt mee vervelen 😉 Maar ook staat koekjes bakken altijd wel op het programma. En wat past er nu beter bij de kerst dan gingerbread cookies? Die Amerikaanse koekjes, die leuke poppetjes. Vaak leuk versierd met een royal icing. Super lekker ook, hier snoepen ze er graag van.

Dit recept geeft aardig wat poppetjes, dus wat ik zelf altijd doe is de helft van het deeg invriezen. Zo kunnen we 2x koekjes bakken! Dat is toch een feestje? Hier dus een basis recept voor de gingerbread cookies. Ga lekker zelf aan de slag of ga lekker freubelen met de kindjes. Lekker lang in pyjama, kerstmuziek aan en de keuken in. Daarna lekker onder een warme douche, de bank op, kerstfilm aan en koekjes eten!

Oh, dit deeg moet even in de koelkast dus maak het deeg desnoods vast een dag van te voren.

Geniet!

Gingerbread Cookies

Gingerbread cookies

Het basis recept voor gingerbread cookies.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Cookies
Keuken Amerikaans
Porties 40 koekjes
calorieën 75 kcal

Ingrediënten
  

  • 375 gr bloem
  • 150 gr bruine basterd suiker
  • 120 mg stroop
  • 2 tl vanille
  • 1 el gemberpoeder
  • 2 tl kaneel
  • ¼ tl gemalen kruidnagel
  • ½ tl zout
  • 80 gr ontzouten roomboter
  • 1 ei

Instructies
 

  • Roer alle droge ingrediënten, behalve de suiker, door elkaar en zet even aan de kant.
  • Mix de boter en de suiker romig.
  • Voeg het ei, de stroop en de vanille toe en mix goed door.
    Gingerbread cookies - Kerst
  • Doe nu de droge ingrediënten er bij en mix door tot een mooi deeg. Mocht het wat droog zijn kan je eventueel een el melk toevoegen. Niet te veel! Het moet niet te plakkerig worden.
    Gingerbread cookies - Kerst
  • Vouw het deeg in folie en leg in de koelkast voor minstens een uur.
    Gingerbread cookies - Kerst
  • Rol het deeg nu uit, op een met bloem bedekt werkblad, ongeveer 0.5cm dik.
  • Steek koekjes uit en herhaal tot het deeg op is.
    Gingerbread cookies - Kerst
  • Leg de koekjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak de koekjes voor ongeveer 10 minuten op 190 ℃, onderboven warmte (voorverwarmd).
    Gingerbread cookies - Kerst
  • Laat volledig afkoelen op een rooster. Daarna kan je ze eventueel versieren met een icing.

Notities

  • De helft van het deeg deed ik in de vriezer, handig voor later gebruik. 
  • Ik gebruikte gewoon pannenkoeken stroop. 
Trefwoord Cookies, Gingerbread, Kerst, Koekjes, Winter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept