Swaziland & St. Lucia

Nadat we het Kruger Park hebben verlaten, zetten we voet naar Swaziland. Een land, binnen Zuid-Afrika. We zijn hier maar een nachtje, maar toch speciaal om door heen te rijden.

We moeten om in Swaziland te komen, eerst de grens over. We checken uit in Zuid-Afrika, rijden 200m door niemandsland, checken in, in Swaziland en mogen de grens over. Zowel heen als terug gaat voorspoedig. Vooral de kids zijn in hun nopjes, die gaan van 0 naar 5 stempels in hun paspoort.

Wist je dat Swaziland een koninkrijk is? Koning Mswati III heerst er en heeft op dit moment 15 vrouwen en 45 kinderen. De beste man is enorm rijk, daar is in het land zelf weinig van te merken. Het contrast tussen rijk en arm is enorm. Ondanks dat zien de mensen er hier gelukkig uit. De kinderen spelen en lachen langs de weg. Dat stelt mij en de kids een beetje gerust.

Swaziland heeft het zelfde landschap die we eerder zagen van Graskop naar Kruger. Het lijkt er wel wat rustiger. We rijden naar Malenga lodge en daar kunnen de kids even uitrazen in het zwembad. We eten een traditionele Swazische maaltijd, vlam in de pan, letterlijk! Mega smaakvol en heerlijk mals.

De volgende dag verlaten we Swaziland weer richting st. Lucia, fijn want daar blijven we een paar nachten. Onderweg zien we veel Townships, mensen en koeien op de (snel)weg. Dat blijft een bijzonder tafereel. We kopen vers fruit langs de weg en genieten van het mooie uitzicht.

Aangekomen in st. Lucia verblijven we in een huis, normaal is dit een B&B met 6 kamers. Wij mogen het nu 4 nachten gebruiken met z’n 10e! Het is een luxe huis waarbij elke kamer een eigen naam heeft. Wij verblijven in de zebra en olifanten kamer. Ook mogen we gebruik maken van het zwembad.

De eerste dag hier zijn we allemaal toe aan dagje bewegen. Even geen auto. Er is een leuke kindvriendelijke wandeling en we gaan lekker naar het strand. Je hoeft hier niet perse naar een Wild Park, want ook in de straten van de stad kom je apen en pumba’s tegen.
Tijdens de wandeling komen we ook nog een Black Mamba tegen, gelukkig hoog in de boom.

Dag 2 beginnen we met een nijlpaarden cruise, en nijlpaarden vinden we! Zelfs met baby nijlpaardjes. We spotten ook nog een mega krokodil en een waterbok met kleintje, zo schattig. Een leuke boottrip over de Hluhluwe rivier. Spreek uit als sluwesluwe :p
In de middag maken we weer een heerlijke strandwandeling, dit keer meer noord, het uitzicht is prachtig. Minicscuul op de horizon zien we nog walvissen. In de avond genieten we van een braai (barbecue). We eten boerewors! Wil je die ook een keer maken? Ik plaats een receptje mee 🙂

Dag 3 staat in het teken van iSimangaliso Wetland Park en snorkelen. Spotten we de laatste van de Big 5 nog? We gaan vroeg op pad en jawel, nummer 4 van de 5 kunnen we afstrepen. De buffel, en hoe! Toch een indrukwekkend beest hoor. Eenmaal gezien lijkt het wel of ze op elke hoek staan. De neushoorn blijft nog verstopt.

We naderen het strand en maken ons op voor het snorkelen. We hijsen ons in wetsuits, proppen ons in flippers en trekken een bril over ons gezicht. Zelfs alle kids gaan mee en wat zijn ze stoer. De begeleiding is super, goede uitleg en goed met de kindjes. De jongste 3 vinden het na het half uur welletjes, dus ik taai met ze af. Ze ‘zwemmen’ met plezier nog even door in het zand.

Op de terugweg proberen we nog ons best te doen een neushoorn te vinden, maar helaas het is ons (nog niet) gegund. We genieten wel van het prachtige landschap, meer buffels en een machtige olifant.

We sluiten de dag af met wederom een lekkere braai.
De volgende dag vertrekken we richting Golden Gate en dat doen we via een tussenstop in Ballito. Daar over de volgende keer meer.

Totsiens!

Boerewors - zuid-afrika

Boerewors

Zuid-Afrikaanse Boerewors van de braai
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Zuid-Afrikaans
Porties 4
calorieën 272 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 boerewors
  • 1 handje rookhout (fruit) of 2 perzik pitten

Instructies
 

  • Stook de barbecue op tot 175℃
  • Leg het rookhout, of de perzik pitten, direct op het houtskool.
  • Braad de boerewors op direct vuur tot deze en kerntemperatuur heeft van 65-68℃. Dit duurt ongeveer 30 tot 35 minuten, halverwege de wors draaien.
    Boerewors
  • Haal de boereworst van het vuur en laat even rusten, dit zodat all sappen zich goed over de worst kunnen verdelen.
  • Serveer met brood of een heerlijke chakalaka.
    Voorbeeld

Notities

  • Boerewors kan je kopen bij de Zuid-Afrikaanse winkel. Bij ons zit er gelukkig eentje in de buurt, Die Spens. 
  • Bang dat de worst uit elkaar draait? Steek dan even een lange saté prikker door de opgerolde worst (zie plaatje bij instructies). 
Boerewors
Boerewors
Trefwoord Basterd, BBQ, Boerewors, Braai, Vakantie, Worst, Zomer, Zuid-Afrika

3 reacties

  1. Wat heb ik weer genoten van je verhaal en de foto’s. Veel plezier en geniet met elkaar!
    Lieve groetjes, Anneke 😘

  2. Wat een heerlijk en herkenbaar verhaal weer. En prachtige foto’s, al mis ik je foto in de wetsuit met duikbril en flippers 😜
    Ik ben bang dat jullie moeite hebben met de neushoorn door stropers waardoor het aantal drastisch is afgenomen 😢
    Geniet lekker verder!

    1. Haha, m’n schoonmoeder heeft wel foto’s gemaakt. Heb ze zelf nog niet gezien 😉 Oh en de neushoorn, het is gelukt!! Wat een beest zeg, maar dat lees je nog wel 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept