Vaak met familie bijkomsten of als we met vrienden afspreken, bied ik aan om iets zoets te bakken. Cake, koekjes, mini gebakjes, chocolade of nou ja noem het maar op. Ik word altijd blij als ik iets mag verzinnen. Maar natuurlijk vooral als het goed uit pakt en men er echt van geniet, niet 1 stukje maar 2 of meer pakt.
Zoals de meeste al wel weten, staat er deze zomer een mooie grote reis gepland. Naar Zuid-Afrika wel te verstaan. Omdat we met 10 man gaan vergt dit wat voorbereiding. Leuk om er al zoveel mee bezig te zijn. Nu het voorjaar is ingetreden lijkt het wel of we al kunnen gaan aftellen. Het komt zo snel dichtbij. We komen nu geregeld bij elkaar op zondag om alles door te spreken. Erg gezellig, maar de kis worden vaak al snel hangry. Begrijpelijk, want mijn kids hebben dat niet van een vreemde. Dus om iedereen happy te houden zorgen we tegenwoordig voor lekker eten. Bijvoorbeeld een lunch of brunch. Laatst hadden we bedacht dat iedereen wat mee nam. En ik, de keukenprinses die ik ben, zorgde natuurlijk voor iets zoet. Speculoos plaat kruimelkoek.
Zoek je ook iets lekkers voor bij de koffie op zondag? Of iets anders bij een high tea? Gewoon zomaar? Of als traktatie? Dan is deze plaat kruimelkoek een goed idee! Ik maakte deze al vaker, met aardbeien jam, een keer met bramen jam en nu met speculoos pasta. Het is echt een gebakje. Eenmaal aan het eten stop je niet meer. Maar dat kan ook mijn eigen bescheiden vraatzucht zijn 😉
Speculoos plaat kruimelkoek
Equipment
- Vierkante vorm 20×20
Ingrediënten
- 200 gr bloem
- 150 gr ongezouten roomboter, koud in kleine stukjes
- 75 gr lichtbruine basterdsuiker
- 5 el speculoos pasta
Instructies
- Meng de bloem, boter en suiker in een kom tot een kruimelig deeg.
- Bekleed een bakvorm met bakpapier.
- Verdeel ¾ van het deeg over de vorm en druk goed aan.
- Smelt de speculoos en verdeel over het deeg.
- Strooi het overige kruimeldeeg over de speculoos.
- Bak de kruimelkoek in ongeveer 20 minuten goud bruin, in een voorverwarmde oven op 200℃ (onderboven warmte).
- Laat volledig afkoelen in de vorm en snij daarna in het gewenste aantal stukken.
Notities
- Een ideaal recept om mee te variëren. Gebruik nutella of een jam naar keuze om de koek te maken die jij wilt!