Het idee om scones te maken kwam eigenlijk van mijn schoonmoeder. We hadden laatst een gezellig samenzijn met mijn schoonfamilie. We noemen dat Brusjes XL. Het stamt af van de Brusjes, m’n schoonmoeder en haar broers en zussen hebben eens in de zoveel tijd een Brusjes dag. En het leek ons allemaal leuk om dat ook te doen, maar dan ook met aanhang en neefjes en nichtjes. De familie is niet heel groot dus dat is prima te doen. Dit keer was de oom van m’n man aan de beurt om iets leuks te organiseren en oh wat is dat goed gelukt. Er stond heerlijk eten. M’n schoonmoeder mocht helpen en had verse scones gebakken. Deze gingen als zoete broodjes over de toonbank. De kids smulde er ook van. Het kon dus niet uitblijven dat ik zelf scones ging bakken.
Scones, kleine ronde gebakjes of broodjes. Heerlijk met jam en clotted cream. Of met een likje lemon curd. Licht warme scones met lemon curd, daar lik ik dus echt m’n vingers bij af!
Super leuk receptje ook voor Moederdag. Zo gepiept en menig moeder, vrouw, vriendin, of wie dan ook wordt hier blij van. Maar ook leuk en gezellig voor een brunch of een high tea. Want zeg nu zelf, scones zijn toch wel een typisch onderdeel van een high tea.
Wist je dat je scones ook hartig kan maken? Die zal ik later eens online zetten, maar nu de traditionele scones.
En wat ik je dus zeg, bij mij mag lemon curd dus niet ontbreken bij scones. Nu met deze zomerse temperaturen is het helemaal een feestje. Ik zou zeggen, ga aan de bak en geniet!
Scones
Equipment
- Deeg roller
- Ronde uitsteker 5 cm Ø
Ingrediënten
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
- 1 ei
- 50 gr suiker
- 30 gr ongezouten roomboter
- 100 gr magere yoghurt
- scheutje melk
Instructies
- Meng, buiten de melk, alle ingrediënten goed door elkaar tot een mooi deeg.
- Rol uit tot een plak van ongeveer 2cm dik.
- Steek met de ronde uitsteker steeds een scone uit tot het deeg op is.
- Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en besmeer ze met wat melk.
- Bak ze in een voorverwarmde oven, op 200℃ (onder bovenwarmte) mooi goud bruin in ongeveer 25 minuten.
Notities
- Voor deze lekkere scones gebruikte ik een goede roomboter. Lurpak.
- Serveer ze met jam en clotted cream. Maar ook erg lekker met lemon curd!