De dagen worden korter, de bladeren kleuren en in de keuken ruik je al steeds meer die kruidige geuren die zo typisch zijn voor de herfst. Ik geloof in de kracht van eenvoud en de gezelligheid van het zelf bakken. Graag deel ik dan ook een recept dat perfect is voor dit seizoen, mijn pompoenbrood met een heerlijke twist.
Voordat ik verder in ga op dit pompoenbrood, een leuk feitje: wist je dat de pompoen technisch gezien een vrucht is? Hij is zelfs familie van de komkommer en de meloen! Maar met zijn zachte, zoete smaak en prachtige kleur is hij een van de veelzijdigste ingrediënten van de herfstkeuken. Van soep tot salade en natuurlijk dit heerlijke brood, je kan er eindeloos mee variëren. Neem bijvoorbeeld ook een kijkje bij deze recepten, pompoen strudel of deze pompoen focaccia.
Maar vergeet voor nu even ingewikkelde ingrediëntenlijstjes en uren in de keuken staan. Dit pompoenbrood is puur genieten, zonder gedoe. Het basis recept gebruik ik keer op keer, omdat het zo makkelijk is en het resultaat altijd goed is.
De geur die zich verspreidt terwijl dit brood in de oven bakt, is al een feest op zich. Denk aan warme kruiden zoals kaneel en nootmuskaat (waar pompoenkruiden oa. uit bestaat), die samenkomen met de zachte smaak van pompoen. De stukjes pure chocolade en knapperige pecannoten maken het helemaal af. Elke hap is smeuïg, vol van smaak en heerlijk comfortabel. Perfect voor bij de koffie, als ontbijt of gewoon als een lekkernij tussendoor.




Mijn missie is simpel, jou inspireren om met plezier en creativiteit de keuken in te duiken. En dit pompoenbrood recept is daar een goed voorbeeld van. Of je nu een ervaren thuisbakker bent of net begint, de stappen zijn zo duidelijk dat het bijna niet mis kan gaan. Met toegankelijke ingrediënten zet je al snel iets lekkers op tafel.
Het mooie van bakken is niet alleen het eindresultaat, maar ook het proces. Het is een moment voor jezelf, een manier om warmte te delen met anderen. Stel je voor, een nog warme plak van dit heerlijke brood, vers uit de oven, gedeeld met vrienden of familie rond de keukentafel. Dat is het gevoel dat ik graag doorgeef!
Heb je te veel gemaakt of wil je gewoon een voorraadje aanleggen voor een later moment? Geen probleem! Dit pompoenbrood is perfect om in te vriezen. Laat het brood volledig afkoelen, snijd het in plakken en verpak per plak in huishoudfolie. Zo heb je altijd een heerlijke traktatie bij de hand voor onverwacht bezoek of een momentje voor jezelf. Even ontdooien en het smaakt weer als versgebakken. Zelf laat ik een plak altijd ontdooien tegen m’n kopje thee aan, dit gaat lekker snel!
Ben je ook klaar om je huis te vullen met de heerlijke geur van versgebakken pompoenbrood? Dit recept brengt gegarandeerd warmte en gezelligheid in huis. Duik de keuken in en ervaar zelf hoe makkelijk en lekker het is om je eigen pompoenbrood te bakken.
Ontdek het recept en begin met bakken! Ik ben benieuwd naar jouw creaties. Deel je pompoenbrood op social media met #bakselsbymandy en geniet!
Enjoy

Pompoenbrood
Equipment
- Cake blik 23 cm Ø
Ingrediënten
- 200 gr pompoenpuree
- 180 gr bloem
- 2 tl pompoenkruiden
- 8 gr bakpoeder
- 3 eieren
- 1 tl vanille
- 50 gr pecannoten (grof gehakt)
- 60 gr pure chocolade (chips, of grof gehakt)
Instructies
- Mix alle ingrediënten buiten de pecannoten en chocolade tot een egaal beslag.
- Meng nu de pecannoten en chocolade er door.
- Doe het beslag in een ingevette of met bakpapier bekleedde bakvorm.
- Bak nu in 45 minuten mooi goud bruin. 180℃ onder bovenwarmte (voorverwarmd!). Het pompoenbrood is gaar wanneer je er een saté prikker in prikt en deze er schoon uit komt.