Je kent ze wel die stokbroodjes kruidenboter, zo kant en klaar met z’n tweeën in zo’n plastic verpakking. Even de oven in en aanvallen. Makkelijk bij een soepie, of je kan er zelfs hele lekkere andere broodjes mee maken, zoals deze 🙂 Maar waar ik naar toe wil, is dat het ook anders kan. Je kan natuurlijk zelf je stokbrood snijden en besmeren met een likkie kruidenboter. Je kan je geroosterde broodje lekker eten met kruidenboter, maar je kan nu ook deze kruidenboter broodjes maken!
Heerlijk fluffy, mooi goud bruin, met de kruidenboter in elke hap! Ze kosten echt wel even wat werk, maar het zijn plaatjes, super lekkere plaatjes. Met het komende mooie weer, perfect voor bij de barbecue en straks in de winter ideaal voor bij de soep. Gelukkig duurt dat laatste nog heel lang.
Zoals ik al zei het duurt wel even voor ze op tafel staan, want het kost wat tijd. Vooral het wachten kost tijd. 2x over een uur rijzen. Maar het is het echt wel waard. Zorg dat je het deeg goed soepel kneed, dit gaat met een keukenmachine natuurlijk het makkelijkst, met de hand kan ook maar dan kost het wat meer tijd en spierballen 😉








Als het deeg rijst kan je eventueel de kruidenboter maken, mocht je die zelf maken. Dan duurt het wachten niet zo lang! Ik maakte de kruidenboter zelf met de Kruidige boter mix van Spice Rebels, met 1 zakje kan je wel 1250 gram aan kruidenboter maken, of in ons geval 5x een flinke portie. Zo kom je de zomer wel door!
Heb je kant en klare kruidenboter, dan kan tijdens het rijzen een boodschap doen, stofzuigen, de was doen of gewoon lekker relaxed een filmpje kijken of boek lezen. Dus je hoeft je niet te vervelen! Het leukste is het vormen van de broodjes, dat lijkt heel ingewikkeld maar dat valt reuze mee. Twisten, draaien en instoppen. Op de foto’s wordt een hoop duidelijk. Heb je vragen? Laat ze dan hier onder even achter he, ik help je graag verder op weg!
En ja, dan moet je natuurlijk de boel even leuk op de foto zetten. Normaal heb ik een fotostudio of gebruik ik het natuurlijk licht in de keuken. Maar met het mooie weer doe ik het ook nog wel eens buiten. En om dan goed beeld te krijgen klim ik wel zo nu en dan op de tafel.
Schone voeten en voor eigen gebruik 😉 Ik zeg het er maar bij!
Uiteindelijk heb ik daarna nog een paar foto’s gemaakt ook in de zon, die vond ik er echt uitspringen dus die komt natuurlijk op de socials en ook hier. Mooi goud bruin, leuk geknoopt, het ziet er toch high-tech uit of niet? Of kunstig, of misschien vind je ze wel gewoon heel rommelig. Desalniettemin ze zijn heerlijk! Het stokbroodje kruidenboter in een vernieuwd jasje, de kruidenboter broodjes!
Enjoy!

Kruidenboter broodjes
Equipment
- Deegroller
- meetlint
- pizzasnijder
Ingrediënten
- 500 gr bloem
- 1 el suiker
- 1 el zout
- 3 el olijfolie
- 1 zakje gist
- 300 ml lauwwarm water
- 1 bakje kruidenboter
- 1 ei
Instructies
- Meng het water, suiker en de gist en roer even goed door, zet even weg tot het wat gaat schuimen.
- Doe de bloem, zout en de olijfolie in een kom.
- Giet het gist mengsel bij de bloem en kneed tot een soepel deeg. Doe het deeg in een ingevette kom, dek af en zet op een tochtvrije plek.
- Laat het deeg op kamertemperatuur rijzen, ongeveer een uur of tot het in volume is verdubbeld.
- Rol het deeg nu uit tot een rechthoek van 50x30cm.
- Smeer de lap in met kruidenboter.
- Vouw de lap nu in drieën dicht/dubbel.
- Snij in 16 gelijke stukken, meet ongeveer 2,5 cm per stuk. Snij elk nu net niet helemaal door midden over de lengte.
- Pak een reep en draai rond.
- Draai daarna 2x om je vingers en stop het uiteinde in.
- Herhaal tot alle broodjes gevormd zijn. Leg ze daarna op een met bakpapier bekleedde bakplaat dek af en laat nogmaals een uur rijzen.
- Kluts een ei en smeer de broodjes in. Bak ze vervolgens mooi goud bruin in een voorverwarmde oven op 220 ℃ (onderboven warmte) in ongeveer 10 minuten.
Notities
- De kruidenboter maakte ik zelf met de kruiden van Spice Rebels. 10 gram per 250 gram boter.
