Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, zegt men. Ik weet niet of iedereen het daar mee eens is en ik durf zelf ook niet hard te maken dat het zo is. Maar, ik vind het wel een van de lekkerste maaltijden van de dag. Ik kan niet zonder een lekker ontbijtje, mensen die niet ontbijten vind ik knap? Of misschien bijzonder? Ieder doet het natuurlijk uit eigen overwegingen. Eerst wakker worden, geen ochtend mens, niet aan eten moeten denken zo vroeg, dieet, nou noem maar op.
Maar mij niet gezien dus, ik wil graag een lekker ontbijtje. In het weekend bijvoorbeeld met verse broodjes, croissantjes en een gekookt eitje. Maar het meest geniet ik toch van een bak yoghurt met heerlijk verse granola. Inmiddels maak ik deze al jaren zelf, want het is super makkelijk en je hebt geen toegevoegde zooi. Win win! Er staan al wat varianten hier op de site en allen even lekker, al zeg ik het zelf 😉
Nu waren we laatst in Zuid-Afrika op rondreis, daar miste ik mijn eigen gemaakt granola soms wel. We hadden goede vervangingen hoor, of zelf gemaakt door de eigenaren van de B&B’s of we kochten het in de supermarkt. Bij onze laatste stop, in Kaapstad, verbleven we in het prachtige B&B van Valerie, zij is eigenaresse van Mooibaai. En ook zij had home made granola voor ons bij het ontbijt. Ik word dan altijd nieuwsgierig, dus wilde graag haar recept eens horen. En die wilde ze gelukkig graag delen!
Haar granola was heerlijk crunchy, nu kan je dat natuurlijk op vele manieren bereiken, maar zij had een bijzondere. Ik wist gelijk dat ik dit thuis moest uit proberen, met m’n eigen touch natuurlijk 🙂 Het geheime ingrediënt is eiwit! Eiwit? Ja, eiwit.
Ik stond hier even van te kijken, want eerlijk is eerlijk, ik had toch nog ooit een granola recept gezien die bereid is met eiwit. Ik stond dus te popelen om dit thuis uit te proberen. Haar variant was met eiwit en suiker, nu ben ik van de granola zonder poespas, dus ben gaan experimenteren zonder suiker, maar wel met eiwit.
Het resultaat is echt super! Heerlijk krokante of crunchy granola. Haast een cruesli effect. En dat zonder olie, honing of agave siroop. Ik heb een nieuwe favoriet en mijn missie is geslaagd! Ben jij ook getriggerd door dit ingrediënt in de granola? En ga je hem maken? Ik hoop dat je er net zoveel van geniet als dat ik dat doe!
Crunchy Granola
Ingrediënten
Basis crunchy granola
- 300 gr havermout
- 200 gr gemengde, ongezouten, ongebrande noten
- 100 gr pitten en zaden
- 115 gr eiwit (ongeveer 3 grote eieren)
Toppings naar keuze
- gedroogde cranberries
- gedroogde abrikozen
- goji bessen
- kokos
- speculaaskruiden
- vanille
- aardbeien yummy drops
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de basis granola goed door elkaar. Hier kan je ook alvast de speculaaskruiden, vanille of andere smaakmaker toevoegen.
- Verdeel het mengsel over een met bakpapier bekleedde bakplaat.
- Bak in een voorverwarmde oven op 190℃, onderboven warmte, voor ongeveer 25 à 30 minuten, schep tussentijds om. De crunchy granola is klaar wanneer deze mooi goud bruin is en er brokken gevormd zijn.
- Laat de granola volledig afkoelen, hierbij hard hij nog wat extra uit.
- Voeg toppings toe naar keuze en je bent klaar voor een heerlijk ontbijt!
Notities
- Voor de crunchy granola gebruik je de basis en kan je zelf naar keuze lekkers toevoegen. Ik varieer hier elke keer in. De ene keer heb ik meer zin een zomerse variant, dus lekker met wat kokos. En de volgende keer meer herfst dus voeg ik wat speculaaskruiden toe. Maak je granola precies zoals jij hem lekker vind door de producten naar wens toe te voegen.
- Calorieën zijn berekend op 1 portie, alleen voor de basis granola.