Dit recept is al een oudje, dat is ook wel te zien aan de foto’s. Maar toch wilde ik deze niet voor jullie achterhouden, want och wat is dit lekker! En het staat natuurlijk heel feestelijk op tafel. Met Sinterklaas, kerst of oud & nieuw. Deze kan zelfs met Pasen, Pinksteren of gewoon bij de zomerse barbecue.
Ben je niet zo’n fan van de karamel? Dan laat je die gewoon weg, zelfs de koekjes bodem kan je weglaten, zo creëer je een viennetta ijs, heel vervelend 😉
Maar aan dit recept hoef ik niet te veel woorden vuil te maken, want de plaatjes spreken voor zich! Ze zijn misschien oud, maar ze geven toch goed weer dat het een en al genieten is. Dus ga lekker aan de slag, of je nou Bastogne koeken gebruikt of een ander lekker koekje als bodem, alles kan en mag! Wees wel even alert op de vries tijd! Dus maak deze alvast de dag van te voren 🙂
Heel veel plezier en geniet met elkaar van deze ijstaart!
Ijstaart met chocolade en dulce de leche
Equipment
- Springvorm 17 cm Ø
Ingrediënten
- 500 ml slagroom
- 1 blikje gecondenseerde melk
- dulce de leche
- 100 gr pure chocolade
- 150 gr bastogne koeken + extra voor decoratie
- 50 gr ongezouten roomboter
Instructies
- Smelt de boter.
- Maal de bastogne koeken fijn.
- Doe de gesmolten boter bij de koek kruimels en doe deze in de met bakpapier bekleedde bakvorm. Verdeel over de bodem en druk stevig aan. Zet in de koelkast.
- Klop ondertussen de slagroom stijf.
- Meng de gecondenseerde melk er door.
- Smelt de chocolade au bain marie.
- Haal na 20 minuten de springvorm uit de koelkast en verdeel de helft van het slagroom mengsel over de bodem.
- Meng nu de helft van de chocolade er door en een paar lepels dulce de leche. Swirl het even goed door met een mes of satéprikker.
- Doe nu de andere helft van het slagroom mengsel in de springvorm en herhaal de stap hierboven.
- Verdeel naar wens nog wat grove stukken bastogne over het slagroom mengsel.
- Zet de springvorm in de vriezer, laat deze 8 uur staan of een hele nacht.
- Laat de ijstaart even 10 minuten uit de vriezer staan voor je de springvorm verwijderd. Of haal een warm mes langs de binnenkant om hem los te krijgen.
- Snij in punten en eet smakelijk!
Notities
- Past niet al het slagroom mengsel? Is de springvorm niet hoog genoeg? Doe het overige dan in een andere bak en vries ook in.