Zoals de meeste al wel gelezen hebben, zijn we net terug van onze fantastische reis naar Zuid-Afrika. We hebben werkelijk duizenden foto’s geschoten en proberen ons daar nu door heen te worstelen. Hoe maak je daar nu een selectie uit? Gelukkig is manlief handig en heeft hij tijdens de reis al zoveel mogelijk geselecteerd en netjes weg geschreven op verschillende schijven. Back-up van de back-up zullen we maar zeggen. Fijne gedachte vind ik dat, wat oh wat zou ik moeten huilen als deze foto’s kwijt raken.
Maar goed genoeg over foto’s. In Zuid-Afrika houden ze van lekker eten, alles is ontzettend smaakvol en heerlijk gekruid. Men weet duidelijk wat ze doen. We hebben typische Zuid-Afrikaanse gerechten mogen eten, maar ook wat meer exotisch vlees. Allemaal geweldig.
Voor we deze reis gingen maken heb ik me al de in de Zuid-Afrikaanse keuken verdiept en ook het een en ander gemaakt. Sja, je moet toch voorproeven he! En vooral dan daarna ook kijken of je het een beetje in de juiste richting hebt kunnen maken. En ik moet je eerlijk zeggen dat is eigenlijk met alle gerechtjes, koekjes/cake goed gelukt.
Ik maakte dus ook Hertzoggies. Een hertzoggie, of een hertzogkoekie, is een soort tartelette gevuld met jam en een kokos topping. De meest voorkomende is met abrikozen jam. Men kookt en bakt graag met abrikozen jam. Mij doen de hertzoggies vooral denken aan een klein gebakje met een kokosmakroon er op.
Ik maakte vrij grote, deze kun je prima met z’n tweetjes eten. Je kan ze ook in een andere vorm maken zodat ze kleiner uitvallen. Of juist gewoon lekker in je eentje opeten 😉
Mocht je ze maken, laat je me dan weten wat je er van vond? Vind ik leuk!
Hertzoggies
Equipment
- 6 tartelette ringen
- Deegroller
- Spuitzak
Ingrediënten
Deeg
- 250 gr bloem
- 30 gr maïzena
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- 1 el poedersuiker
- 75 gr ongezouten roomboter (kamer temperatuur)
- 2 grote eigeel
- 5 el koud water
Vulling
- abrikozen jam
- 3 grote eiwitten
- 1 tl vanille
- 250 gr fijne kristal suiker
- 150 gr geraspte kokos
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor het deeg, behalve het water, tot een deeg. Blijft het kruimelig, doe dan steeds een el water erbij tot het een stevig deeg is.
- Maak een mooie plak en pak in, in huishoudfolie. Leg in de koelkast en laat zeker een uur liggen.
- Rol daarna het deeg uit tot een mooie platte lap van ongeveer een halve cm. Steek 6 rondjes uit.
- Neem het overige deeg en rol weer uit tot een halve cm. Snij nu 6 repen van 25 x 1,5 cm.
- Leg de rondjes in de tartelette vormpjes, pak een reep en leg die in de vorm tegen de rand aan.
- Vul de tartelettes nu met abrikozen jam, een flinke eetlepel per tartelette.
- Zet de vormpjes nu in de koelkast terwijl je de rest van de vulling maakt.
- Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf, zodra er zachte pieken ontstaan voeg je beetje bij beetje de suiker toe, ook de vanille kan er bij. Laat de mixer draaien tot je stijve pieken hebt.
- Spatel nu, in drie delen, de kokosrasp er door.
- Doe het eiwit kokos mengsel in een spuit zak en spuit een flinke toef, of toefjes op de met abrikozenjam gevulde tartelettes.
- Bak de tartelettes nu mooi lichtbruin in een voorverwarmde oven op 180℃ (onderboven warmte), voor ongeveer 25 minuten.
- Laat ze even afkoelen en verwijder de tartelette ringen. Laat ze daarna volledig afkoelen en geniet.
Notities
- Bij slecht weer kan het zijn dat het even duurt voor de eiwitten stijf worden. Gewoon blijven mixen, dit komt echt vanzelf goed.
- De tartelettes zijn per stuk voor 2 personen. Maar ben je een zoetekauw? Eet ze lekker alleen!