Ga terug
Hertzoggie - Zuid-Afrika

Hertzoggies

Zuid-Afrikaanse Hertzogkoekies
Voorbereidingstijd 1 uur 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Gebak
Keuken Zuid-Afrikaans
Porties 12
calorieën 330 kcal

Equipment

  • 6 tartelette ringen
  • Deegroller
  • Spuitzak

Ingrediënten
  

Deeg

  • 250 gr bloem
  • 30 gr maïzena
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 el poedersuiker
  • 75 gr ongezouten roomboter (kamer temperatuur)
  • 2 grote eigeel
  • 5 el koud water

Vulling

  • abrikozen jam
  • 3 grote eiwitten
  • 1 tl vanille
  • 250 gr fijne kristal suiker
  • 150 gr geraspte kokos

Instructies
 

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg, behalve het water, tot een deeg. Blijft het kruimelig, doe dan steeds een el water erbij tot het een stevig deeg is.
  • Maak een mooie plak en pak in, in huishoudfolie. Leg in de koelkast en laat zeker een uur liggen.
    Deeg
  • Rol daarna het deeg uit tot een mooie platte lap van ongeveer een halve cm. Steek 6 rondjes uit.
  • Neem het overige deeg en rol weer uit tot een halve cm. Snij nu 6 repen van 25 x 1,5 cm.
  • Leg de rondjes in de tartelette vormpjes, pak een reep en leg die in de vorm tegen de rand aan.
    Deeg in ringen
  • Vul de tartelettes nu met abrikozen jam, een flinke eetlepel per tartelette.
    jam
  • Zet de vormpjes nu in de koelkast terwijl je de rest van de vulling maakt.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf, zodra er zachte pieken ontstaan voeg je beetje bij beetje de suiker toe, ook de vanille kan er bij. Laat de mixer draaien tot je stijve pieken hebt.
    eiwit
  • Spatel nu, in drie delen, de kokosrasp er door.
    eiwit met kokos
  • Doe het eiwit kokos mengsel in een spuit zak en spuit een flinke toef, of toefjes op de met abrikozenjam gevulde tartelettes.
    opgespoten tartelettes
  • Bak de tartelettes nu mooi lichtbruin in een voorverwarmde oven op 180℃ (onderboven warmte), voor ongeveer 25 minuten.
  • Laat ze even afkoelen en verwijder de tartelette ringen. Laat ze daarna volledig afkoelen en geniet.

Notities

  • Bij slecht weer kan het zijn dat het even duurt voor de eiwitten stijf worden. Gewoon blijven mixen, dit komt echt vanzelf goed. 
  • De tartelettes zijn per stuk voor 2 personen. Maar ben je een zoetekauw? Eet ze lekker alleen! 
 
Trefwoord Abrikozen, Dessert, Gebak, Hertzoggies, Hertzogkoekies, Kokos, Meringue, Tartelette, Zuid-Afrika