Na een plens week, veel regen dus, wordt het komende dagen weer eventjes mooi. Met de nadruk op eventjes, want er staat weer regen in de planning. Niet dat we mogen klagen want het is natuurlijk ontzettend lang heerlijk en droog weer geweest. En wat de tuin betreft is de regen wel even een zegen. Maar vandaag merkte je al een omslag, ik liep buiten in m’n lange broek en dacht, oh m’n korte broek had best aangekund! Morgen tijd voor een zomers jurkje.
Zodra de zon schijnt, de deur open kan blijven en de kids weer lekker ravotten in de tuin vind ik het al snel tijd worden voor recepten met citroen. Ik heb er al wel wat online staan hoor. Zoals de citroen baked oats, heerlijk frisse citroen limo en dit top ijsje!
Koekjes ontbraken nog, citroen koekjes! Altijd als ik ergens een citroen voor nodig heb komt ik thuis met een heel net. En aangezien het nu richting de zomer gaat dacht ik, dit is een mooi moment om wat citroen recepten te maken. Waaronder dus deze koekjes. Ik maakte ze al enige tijd geleden en vrienden kwamen ze tijdens een spelletjes avond proeven. Ze vielen in de smaak, dus mochten ze online!




Wel zat het afbakken me niet helemaal lekker. Dus toen ik afgelopen week weer een netje citroenen had, waar ik er wederom maar eentje van nodig had, dacht ik, ik ga ze toch nog een keer proberen. Inmiddels heb ik dus in de vriezer allemaal lekkere citroen koekjes bollen liggen, ready to bake! Ideaal, zo kan je er zoveel bakken als je wilt. Dus als ik straks bij de thee zin heb in een koekje dan gooi ik even twee bollen in de oven. Ja, want op eentje kan je niet leven toch?! 😉
Na nog een keer proberen was ik tevreden. Ze kunnen behoorlijk uitlopen, dus sla de stap dat ze in de vriezer moeten echt niet over. Ik doe er niet meer dan 6 per keer op een bakplaat. En zijn ze wat uit proportie? Maak ze dan met een glas of een koekjes uitsteker weer mooi rond. De koekjes zijn aan de rand en van onder na het bakken al mooi goud bruin, de binnen kant nog wat zacht en ietwat wobbelig. Laat ze in z’n geheel op de bakplaat afkoelen en ze zijn daarna perfect! Een mooie stevige bodem en een beetje zacht/chewy binnenkant.
Morgen hebben we een prachtige dag in het verschiet en voor deze koekjes hoef je niet lang in de keuken te staan. Maak het deeg, gooi het in de vriezer en bak ze wanneer het jou uit komt. Zo hoef je niets van het mooie weer te missen. Ze zijn ook super lekker met bijvoorbeeld wat vanille ijs. Neem een koek, een bol vanille ijs en dan nog een koek. Net een ice cream sandwich! Lekker voor na de barbecue. Och, ik breng mezelf op ideeën 🙂
Perfect voor bij het mooie weer, of om de zon in huis te halen op een druilerige dag. Deze heerlijk frisse zomerse citroen koekjes zijn de moeite meer dan waard!
Geniet!

Citroen koekjes
Ingrediënten
- 115 gr ongezouten roomboter, kamer temperatuur
- 200 gr fijne kristalsuiker
- 200 gr bloem
- 1 citroen (rasp + sap)
- ½ tl bakpoeder
- ¼ tl baksoda
- snuf zout
- 1 tl vanille
- 1 ei
Instructies
- Meng het citroenrasp met de suiker en wrijf even tussen je vingers.
- Klop de citroensuiker met de boter, vanille en citroensap romig.
- Voeg het ei toe.

- Meng nu de bloem, bakpoeder, baksoda en het zout er door.

- Schep 12 bolletjes van het koekjes deeg en leg deze voor zeker een uur in de vriezer.

- Bak ze daarna in 12 minuten gaar. 180℃ onderboven warmte (voorverwarmd). Leg er niet meer dan 6 op een bakplaat, ze kunnen uitlopen! Maak ze mooi rond met een glas of koekjes uitsteker.

- Laat ze, op de bakplaat, volledig afkoelen.








