Na zo’n 10 jaar te hebben gewoond in onze eerste koopwoning samen, wilde we graag groter wonen. Inmiddels 2 mooie kindjes verder, dus wilde we ook graag wat meer tuin. We hebben wat rond gekeken, maar kwamen al snel tot de conclusie dat we eigenlijk onze straat niet uit wilde. We keken of aanbouwen een optie was. Maar met een achtertuin van maar 5 meter diep bleef er dan niet veel tuin over. We hadden wel een lekkere voortuin maar het leek niet echt ideaal. We zeiden wel eens gekscherend tegen elkaar, als er ooit een huis aan de overkant te koop komt dan gaan we daar voor.
Op een middag zat ik lekker in de tuin met een kopje thee toen een overbuurvrouw aankwam lopen, ze vroeg of ik even tijd had. Al snel bleek dat ze gingen verhuizen en vroeg of wij interesse hadden in hun huis. Nou, en of we dat hadden! En zo geschiede, we gingen verhuizen! In Corona tijd, tijdens lock-down en avondklok. In rap tempo. In 2021 kregen we dus onze upgrade, zoals wij het noemen 😉
Na een korte verbouwing, vooral veel schilderwerk en een nieuwe vloer, namen we onze intrek. Met een prachtige tuin, inclusief een mooie appelboom! Afgelopen 3 jaar heeft hij ons van veel appels mogen voorzien.
Helaas is de oogst van dit jaar minder. De boom stond vol met prachtige bloesems en toen kwam er nog vorst. Toch groeide vele appels, dus ik was in m’n nopjes. Maar dat was van korte duur, al snel begonnen ze uit te vallen en bleven er nog maar weinig over. Wat er nog hing was misvormd en zat vol met plekken. Gelukkig allemaal onschuldig, dus wat er hing kon ik in ieder geval gebruiken.
Met een deel van deze appels maakte ik een havermout appel plaatkoek. Perfect passend bij de herfst. Wat ik met de overige appels maak ga ik nog bedenken, maar mocht je leuke suggesties hebben laat me het weten. Voor nu laat het recept voor deze lekkernij hier voor je achter en ik hoop dat je er net zo van zult genieten als wij.
Havermout appel plaatkoek
Equipment
- Bakplaat 37×25
Ingrediënten
- 200 gr ongezouten roomboter
- 200 gr bruine basterdsuiker
- 1 tl speculaas kruiden
- 375 gr zelfrijzendbakmeel
- 150 gr havermout
- 5 appels (ong 475 gr, geschild, in blokjes)
- 3 tl kaneelsuiker
- 60 gr walnoten, grof gehakt
Instructies
- Meng de appels met de kaneel suiker en zet apart. Houdt ook de walnoten aan de kant.
- Mix de overige ingrediënten tot een kruimelig deeg.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Stort â…” van het deeg in de bakplaat en druk stevig aan.
- Verdeel de appels over het deeg en daarna de walnoten. Druk het geheel voorzichtig aan.
- Verkruimel nu het overige deeg over de appeltjes heen.
- Bak in een voorverwarmde oven (onderboven warmte) op 180℃ voor ongeveer 50 minuten.
- Laat volledig afkoelen en snij in stukken.