De husband, of manlief is vandaag jarig! Hoera!! Elk jaar vraag ik weer wat hij graag voor een gebak wilt voor zijn verjaardag. Tegelijk jarig zijn met Bevrijdingsdag vraagt vaak om Oranje tompoucen. Ook die heb ik al eens voor hem gemaakt 🙂 Maar meestal, de laatste 3 jaar in ieder geval, vraagt hij om boterkoek. Ik kan het hem niet kwalijk nemen, want wie lust er nu geen boterkoek?
Gezien ik sinds een paar maanden recepten hier plaats werd het tijd om ook de boterkoek online te gooien. En wat is dan een beter moment dan dit? Er werd overigens ook om aardbeien kwarktaart gevraagd, dus die volgt later nog.
Boterkoek is het recept van vandaag, ik heb al vele boterkoeken gemaakt. In verschillende smaken ook. Maar de basic vanille boterkoek valt toch altijd het meest in de smaak. Klein calorie bommetje, maar dat mag de pret niet drukken.
Om het recept uit te werken moest ik natuurlijk wel kijken wat ik nu de beste verhoudingen vond voor de boterkoek. Ook wilde ik kijken naar de vanille smaak. Ik heb er voor gekozen om deze te maken met een vanille peul. Heerlijk die zwarte puntjes!
Nou wij gaan, zoals elk jaar, hier dubbel feest vieren. Onze vrijheid en de verjaardag van m’n liefste. Enjoy!!

Boterkoek
Equipment
- bakvorm 20×20
Ingrediënten
- 250 gr ongezouten roomboter
- 250 gr fijne kristalsuiker
- 300 gr tarwe bloem
- 1 ei + extra voor besmeren
- 1 vanille peul
- snuf zout
Instructies
- Mix de roomboter met de suiker en romig.
- Snij de vanille peul open en schraap de vanille er uit, voeg deze bij het boter mengel en mix goed door.
- Voeg een ei toe.
- Wanneer deze is opgelost voeg het bloem met de zout toe. Meng goed door.
- Stort het in een, met bakpapier bekleedde, bakvorm.
- Dit gaat wat stroef, verdeel het goed over de vorm. Ik doe dit met de achterkant van een lepel die ik steeds een beetje nat maak.
- Smeer nu het deeg in met een geklutst eitje.
- Trek met een vork een mooi patroontje.
- Bak nu de boterkoek mooi goud bruin in een voorverwarmde oven op 180℃ (onderboven warmte) voor ongeveer 35 minuten.
- Haal uit de oven en druk met de achterkant van een lepel, na een minuut of 5, de koek wat platter wanneer deze wat bol staat. Laat volledig afkoelen in de vorm voor je hem aansnijdt.
Notities
- Geen vanille peulen in huis? Voeg dan een zakje vanille suiker toe.