Zijn jullie handig in het zelf verbouwen van groenten en fruit? Binnen doen mijn planten het best goed en ook buiten mag ik niet klagen. Maar zodra ik iets eetbaars wil planten en laten groeien dan wil het niet. Op onze appelboom na. Maar de aardbeien.. aangevroten voor ik ze kan oogsten. De bramen? Zelfde. Beetje jammer dus.
Nu krijg ik elk jaar wel van iemand en deel van de oogst van hun moestuintje. Van courgettes en pompoenen tot tomaten en pruimen. Van alles wat en ik ben er maar wat blij mee. Gelukkig zijn er mensen die wel de juiste groene vingers hebben.

Lieve vrienden van ons hadden dit jaar bingo met hun tomaten plant. Ik kreeg twee keer over een flinke lading tomaten. Daardoor doe ik dus vreugde dansjes in m’n keuken! Maar zoveel tomaten, zo veel ideeën. Dus lekker aan de slag. Ik maakte in totaal 4 heerlijke recepten met de tomaten. O.a. tomatensoep, tomatenbrood en deze fantastische galette. Dat recept vind je hier onder. De andere recepten ga ik snel voor jullie uitwerken.
Maar goed, galette. Ik maakte eerder al eens een bieten galette die zeer goed in de smaak viel. Het leek me daardoor dus een goed idee om dit met tomaten ook eens te proberen. En dubbel bingo, een schot in de roos! Eentje voor herhaling vatbaar. Ik ben de groene vingers van deze tomaten groeiende held dus ontzettend dankbaar.
Nieuwsgierig geworden? Dat snap ik, deze wil je niet missen en is ook nog eens simpel te maken. Ga dus gauw aan de slag met deze tomaten galette en geniet net zoals wij deden!

Tomaten galette
Ingrediënten
- 1 quiche bodem
- 1 zakje geraspte mozzarella
- 5 tomaten
- Italiaanse kruiden
- knoflookpoeder
- zout
Instructies
- Rol de quiche bodem uit op een bakplaat (met bakpapier) en prik er met een vork gaatjes in.
- Strooi geraspte kaas over de bodem, laat ongeveer 3 cm van de kant vrij.
- Snij de tomaten in plakjes en verdeel de helft over de bodem.
- Bestrooi met de Italiaanse kruiden, knoflookpoeder en zout.
- Leg er een nog een klein laagje kaas over.
- Verdeel nu de andere helft van de tomaten over de kaas en bestrooi weer met de Italiaanse kruiden, knoflookpoeder en zout.
- Vouw de randen nu over de tomaten heen.
- Bestrijk de randen met olijfolie en evt. met wat Italiaanse kruiden.
- Bak in een voorverwarmde oven (onderboven warmte) op 190℃ in ongeveer 30 minuten mooi bruin.
- Laat een klein beetje afkoelen, snij in 4 stukken en eet smakelijk.
Notities
- Je kan een quiche bodem gebruiken van Tante Fanny of de losse plakjes van Koopmans.