Vers gebakken brood, dat is toch het lekkerste wat er is? Hier eten de kids vrij weinig, niet is lekker en “Nee, lust ik niet!” is een vaak gehoorde uitspraak. Maar als het om vers gebakken brood gaat, gaat het er in als zoete koek. Ik maak dus graag zelf gebakken brood. Het liefst wel wat met vezels, de kleine man hier krijgt anders last van zijn darmen. Maar goed, dat is niet een lekker verhaal om hier te delen 😉
Vers gebakken brood eten ze hier dus graag. En wat ruikt de keuken altijd lekker! Ik maak graag bolletjes, harde broodjes, gevulde broodjes en dus ook hele broden. Met of zonder gist. Laatst had ik wat meer tijd en vind ik het leuk om wat te experimenteren. Ik kreeg een flinke zak (2.5kg) aan spelt meel volkoren van Bak & Co. Dus een gezond brood stond op de agenda.
Ik plaatste laatst al een foto op m’n stories bij Instragram, daar kreeg ik gelijk de vraag of ik al een recept had. Ik was nog niet zo vlot, dus dacht daar moet ik dus snel mee aan de gang. Bij deze een uitgewerkt recept voor een heerlijk spelt volkoren brood.
Ik denk dat men brood niet direct schaart onder gezond tegenwoordig. Want oooh koolhydraten moeten we vermijden ofzo.. Nou, er is niets mis met een lekkere boterham op zijn tijd. Vooral een spelt volkoren editie boordevol vezels. Doe je zelf een plezier en onthoud je niet van alles met koolhydraten. Het zijn ook bouwstenen. En goed voor je darmen 😉
Ga jij aan de bak?
Spelt Volkoren Brood
Equipment
- Ovenvaste pan
Ingrediënten
- 500 gr Speltmeel volkoren
- 1 zakje gist
- 1½ tl zout
- 350 ml water, 28℃
- 1 el agave siroop
- 125 gr zadenmix
Instructies
- Meng het water met de gist en laat afgedekt zo'n 5 minuten staan.
- Meng de speltmeel met de zout, agave siroop en de zadenmix.
- Voeg het gistwater toe en meng met de mixer met deeghaken.
- Zodra het goed gemengd is kan de mixer een standje harder, meng tot je een mooi soepel deeg hebt.
- Laat in een, ingevette, kom voor ongeveer een uur rijzen. Dek af met folie en zet op een tochtvrije warme plek.
- Na een uur kan je er 1 of 2 broden van vormen. Ik maakte 2 broden van ieder ongeveer 525 gram. Bol ze goed op en leg met de naad naar boven in een rijsmandje. Dek wederom af met folie en laat weer een uur rijzen.
- Verwarm de oven goed voor op 240℃, onderboven warmte. Doe dit met de ovenvaste pan er in (met deksel)!
- Kiep het brood voorzichtig op een stuk bakpapier en snij het brood in zoals je dat zelf leuk vind. Een kruis of halve maan of andere leuke snede.
- Leg het brood, voorzichtig, in de pan, breng de temperatuur terug naar 220℃. Bak voor ongeveer 40 minuten, haal de laatste 10 minuten de deksel van de pan. Het brood is gaar wanneer deze hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt. Je kan het brood ook bakken zonder pan, houdt goed in de gaten of het afbakken dan niet te hard gaat!
Notities
- Ik gebruikte het speltmeel volkoren van Natuur Graan. Verkrijgbaar, in lekkere grote verpakking (2.5 kg), bij Bak & Co.
- Geen agave siroop? Gebruik dan honing of suiker.