Met macarons heb ik een haat-liefde verhouding. Waarbij de haat enorm is als ze mislukken, maar de liefde des te groter als ze wel lukken. De spanning zodra ze de oven in gaan, krijgen ze een voetje of niet? Gaan ze barsten of blijven ze heel? Laten ze los van het bakpapier? Laat dit alles je niet tegenhouden, want als ze lukken dan doe je heuse vreugde dansjes in de keuken en lik je je vingers er bij af!
Speculaas macarons met een heerlijke chocolade sinaasappel ganache. Een perfecte herfst smaak. Kopje herfst thee erbij en meer heb je niet nodig.
De macaron is een eigengereid koekje, maar wat is het een mooi en vooral lekker koekje! Wat ik dus zeg, een uitdaging om te maken, maar eentje om aan te gaan.
Speculaas Macarons
Heerlijk herfstige Macarons met een vleugje sinaasappel.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 2 uur uur 10 minuten min
Totale tijd 2 uur uur 30 minuten min
Gang Cookies
Keuken Frans
Porties 12 stuks
calorieën 105 kcal
Equipment
- zeef
- vetvrije kom
- mixer
- spatel
- Spuitzak
- spuitmondje rond 12
- macaron mat of bakpapier
Ingrediënten
Macaronschelpen
- 70 gr eiwit
- 50 gr fijne kristal suiker
- 75 gr amandelmeel
- 120 gr poedersuiker
- 2 a 3 tl speculaaskruiden
- Kleurstof optioneel
Sinaasappel ganache
- 100 ml slagroom
- 125 gr pure chocolade
- ½ rasp van sinaasappel
- 20 gr ongezouten roomboter op kamer temperatuur
- beetje suiker optioneel
Instructies
Macaronschelpen
- Zeef het amandelmeel samen met de poedersuiker en de speculaas kruiden. Hoe fijner hoe mooier de macaron. Tip: zeef zeker 3x.
- Klop het eiwit, in een schone vetvrije (eventueel eerst nog afnemen met een citroen) kom, stijf. Voeg beetje bij beetje de kristalsuiker toe.
- Wanneer het eiwit bijna stijf is kan je ook de kleurstof toevoegen. Bij dit recept niet gebruikt omdat de kleur door de speculaaskruiden al mooi genoeg is. Wil je het wel gebruiken gebruik dan een kleurstof op poeder of gel basis!
- Spatel met amandelmeel mengsel in de delen door het eiwit. Spatel voorzichtig, niet roeren! Zodra je er met het beslag een 8 van kan maken die mooi van de spatel glijd is het goed.
- Doe het macaronbeslag in een spuitzak met rond spuitmondje (ik gebruik hiervoor een Wilton spuitmondje 12).
- Gebruik een macaron mat, of anders bakpapier, op een bakplaat. Als je het makkelijk vind kan je eerst rondjes tekenen op je bakpapier.
- Spuit plusminus 24 hoopjes op de mat/bakpapier, houd de spuitzak helemaal verticaal.
- Laat vervolgens de bakplaat een paar keer op het werkblad vallen (til de bakplaat een paar cm op en laat hem vallen).
- Laat de macarons nu ongeveer een uur drogen aan de lucht. Op een regenachtige dag wil dit soms niet lukken dus houdt daar rekening mee! Eventueel kan je de macarons in een oven op een graad of 30 laten drogen.
- Verwarm de oven voor op 125 graden (hetelucht)
- Voel voorzichtig of de macarons droog zijn, je voelt een vliesje. Zijn ze niet droog dan blijft er beslag op je vinger zitten.
- Bak de macarons in ongeveer 25 minuten af. Halverwege keer ik de bakplaten even om.
- Laat de macarons op de bakplaat volledig afkoelen (minstens een uur) voor je ze van het bakpapier haalt.
Sinaasappel ganache
- Breng de slagroom met de suiker aan de kook.
- Doe de chocolade in een kom.
- Voeg de hete slagroom bij de chocolade en laat het smelten. Nu kan je het eventueel mooi glad pureren met een staafmixer maar dit is niet perse nodig.
- Voeg tot slot de boter en de sinaasappelrasp toe en meng door elkaar.
- Doe de ganache in een spuitzak en laat opstijven. Dit gaat sneller in de koelkast, maar let op dat het dan niet te hard wordt!
Macarons opmaken
- Spuit nu hoopjes ganache op de helft van de macaronschelpen en druk de andere helft voorzichtig op de hoopjes.
- De macarons zijn het lekkerst als ze een nachtje in de koelkast hebben gestaan.
Notities
- Ik gebruikte het amandelmeel van Molensteen, deze werkt erg prettig.
Laat weten wat je van het recept vind: (Nog geen waarderingen)
Laden…
Trefwoord Chocolate, Ganache, Macaron, Macarons, Schelpen, Sinaasappel, Speculaas