Cupcakes kan je dus heel makkelijk ook hartig maken. Dat lijkt misschien niet lekker, maar geloof me. Ze zijn de moeite waard.
Van Servero kreeg ik een pakket toegestuurd met allemaal groenten in pot en conserven. Waaronder rode bieten. Rode bieten zijn een van de weinig groenten die onze kids wel lekker vinden. Dus wat een geluk! Nu moet ik eerlijk bekennen dat ze dit alleen lekker vinden met aardappelen en als het even kan een slavink. Maar goed, moeders ging toch aan de slag met wat anders. Want wij, manlief en ik, vinden rode bieten in wat anders verwerkt wel heel lekker.
Wist je dat Rudolf van Veen een heel bak boek heeft gericht op hartige cupcakes? Echt super leuk. Zo deed ik inspiratie op om deze rode bieten cupcakes te maken. De gekarameliseerde rode ui met feta topping had ik al eens gebruikt op een galette en een pizza, dus daarvan wist ik dat deze super goed zou passen.
Het is bij ons een vegetarische cupcake geworden, maar met een simpele aanpassing is deze al vegan te maken. Vervang hiervoor de feta voor een vegan witte kaas en je bent klaar. Simpel toch?! Een hartig en gezond gebakje en je krijgt nog groenten binnen ook! Wat wil je nog meer?
Rode Bieten Cupcakes
Equipment
- Muffin vorm
- cupcake cups
Ingrediënten
Cupcakes
- 350 ml amandelmelk
- 1 el azijn
- 80 ml zonnebloemolie
- 200 gr bloem
- 100 gr zoete aardappelmeel
- 30 gr maïzena
- 9 gr bakpoeder
- ½ tl zout
- klein potje rode bieten
- 100 gr feta of vegan witte kaas
Topping
- 2 rode uien
- 4 el balsamico azijn
- 2 el suiker
- 1 el olijfolie
- 50 gr feta of vegan witte kaas
Instructies
Cupcakes
- Laat de rode bietjes uitlekken en pureer ze. Zet apart.
- Brokkel of snij de feta, vegan witte kaas, in kleine stukjes. Zet apart.
- Mix nu de overige ingrediënten voor de cupcakes tot een egaal mengsel.
- Spatel nu de gepureerde bietjes en de feta of vegan witte kaas er door.
- Verdeel het beslag over de 12 cupcake cups.
- Bak de cupcakes af op 180℃ (onder bovenwarmte) in een voorverwarmde oven voor ongeveer 25 minuten.
Topping
- Snij in de tussentijd de uien in halve ringen.
- Verwarm de olijfolie in een pan en bak de uien glazig. Voeg de balsamico azijn en de suiker toe en bak de uien nog een minuut of 3.
Opmaak
- Zodra de cupcakes klaar zijn laat je ze een wat afkoelen (niet helemaal!) Verdeel de uien er overheen samen met de rest van de verbrokkelde/gesneden feta of vegan witte kaas.
Notities
- Voor dit recept gebruikte ik de rode bieten van Servero. Maar je kan elke merk gebruiken. Let erop dat je een klein potje gebruikt.
- Het recept is makkelijk vegan te maken door de feta te vervangen voor een vegan witte kaas, dit staat al bij de ingrediënten aangegeven.