Mandy’s Appeltaart

Het is nog nazomer, maar de herfst staat te trappelen om te beginnen. De winkels liggen al vol met herfst decoraties en zelfs de kruidnoten zijn niet aan te slepen. Onze appelboom was ook al zijn tijd vooruit en besloot dat de appels al half augustus rijp waren om te plukken ipv september/oktober. De boom had maar liefst 28 kilo aan goede appels gegeven. Te bedenken dat we ook heel wat rotte appels hebben weggegooid! Bizar veel, maar ook wel weer erg leuk. Je snapt dat ik nu dus echt een overload aan appel recepten klaar heb staan om te delen. Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat ik deze appeltaart al eerder maakte en daar dus geen appels uit eigen tuin voor heb gebruikt. Wat natuurlijk wel prima kan! In t dit geval gebruikte ik Elstars, dus heb je geen appelboom in je tuin of op je balkon 😉 dan kan je gerust gewoon appels uit de supermarkt gebruiken.

En nu we toch dingen aan het opbiechten zijn.. ik ben zelf dus echt helemaal geen fan van appeltaart. Het idee van warme of gebakken appels of überhaupt appels ergens in vind ik moeilijk. Een appel zo eten vind ik helemaal lekker, glaasje appelsap? Ook prima, maar verder niet zo mijn ding. De andere kant is dat, ik als foodie en receptontwikkelaar natuurlijk niet kan zeggen dat ik iets niet lekker vind. Dus alles wordt geproefd. En het voordeel daarvan is, dat je soms dingen meer gaat waarderen. Dus zelfs appeltaart!

En nu de herfst in aantocht is kon een appeltaart op de site niet ontbreken. Ik zag ook dat de zoektocht naar een appeltaart recept aan het toenemen is, dus vond ik het helemaal tijd om juist nu alvast dit recept online te gooien. Ja, een recept maken is niet alleen maken, uitwerken en online gooien. Nee, er zit veel werk in. Buiten het overduidelijke proeven, is het dus ook kijken waar de vraag ligt. Seizoens gebonden kijken, feestdagen en dan ook best strategisch plaatsen. Want 2 dagen voor een feestdag is natuurlijk niet handig, je moet rekening houden met boodschappen en de planning van mensen. Dus ja, het is nog geen herfst, we genieten nog volop van de nazomer, maar toch hier alvast een herfstig recept. Al zal menig mens zeggen, een appeltaart kan altijd! En dat is natuurlijk ook zo.

Al vaker maakte ik een appeltaart, niet echt favoriet om te maken. Meer omdat ik een beetje lui ben en erg van het gemak ben. Een appeltaart is niet van het gemak, de appels schillen alleen al. Dat vind ik stiekem het ergste. Waarom dan toch appeltaart maken? I know, ik ben wel erg negatief. Maar het grote voordeel van het bakken van appeltaart is de geur die vrij komt in je keuken, die is alles meer dan waard. Al eet ik hem dan zelf niet, de typische bak geur van de appeltaart is hemels.

Meestal maak ik een appeltaart op bestelling, want voor eigen verjaardagen vind ik het te veel werk en we eten het hier minder graag. Ik heb met verschillende recepten zitten stoeien, maar deze was bij veruit favoriet. M’n zwager werd 40 dus dat was een mooi moment om mensen dit recept te laten proeven. Met vlag en wimpel geslaagd! Zelfs m’n moeder, die niet van rozijnen houdt was een blij ei.

Dus zoek je nog een lekker appeltaart recept maar vind je het steeds net niet? Probeer dan deze, ik beloof je hij stelt niet teleur! En ja, het is even een werkje en ja, er zitten een zooitje calorieën in. Maar een echt goede appeltaart bevat nou eenmaal wat suiker een calorieën. En dit, is met recht een goede appeltaart! Al zeg ik het zelf 😉

Enjoy!

Mandy's Appeltaart Baksels by mandy

Mandy’s Appeltaart

Appeltaart van mij!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 20 minuten
Gang Gebak
Keuken Nederlands
Porties 12 tot 16 stuks
calorieën 340 kcal

Equipment

  • springvorm 24 cm Ø

Ingrediënten
  

Bodem & raster

  • 250 gr ongezouten roomboter
  • 190 gr witte basterdsuiker
  • 50 gr bruine bastersuiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 ei Een half ei nodig, de andere helft bewaren voor later!
  • 1 kleine citroen (rasp)
  • snuf zout
  • 350 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder

Vulling

  • 750 gr Elstar appels (geschild en in blokjes)
  • 1 zakje vanille suiker
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 60 gr walnoten (grof gehakt)
  • 75 gr rozijnen
  • 2 el paneermeel

Instructies
 

Bodem & raster

  • Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en mix/kneed tot een egaal deeg.
  • Maak er een dikke plak van, wikkel in huishoudfolie en leg voor een uurtje in de koelkast. Maak ondertussen de vulling.
    Mandy's Appeltaart Baksels by Mandy

Vulling

  • Meng de appels met alle overige ingrediënten en hussel goed door elkaar.
    Mandy's Appeltaart Baksels by Mandy
  • Haal nu het deeg uit de koelkast en verdeel het deeg, 2/3 voor de bodem en 1/3 voor het raster.
    Mandy's Appeltaart Baksels by Mandy
  • Rol het deeg voor de bodem uit tot een zodat deze de bodem en de zijkanten van de springvorm bedekken. Ik rol het meestal uit tussen 2 vellen bakpapier of folie.
    Mandy's Appeltaart Baksels by Mandy
  • Leg de lap nu in een ingevette, of met bakpapier bekleedde springvorm. Druk een beetje aan.
    Mandy's Appeltaart Baksels by Mandy
  • Strooi het paneermeel over de bodem.
    Mandy's Appeltaart Baksels by Mandy
  • Verdeel de appeltjes nu over de bodem.
    Mandy's Appeltaart Baksels by Mandy
  • Rol nu het overgebleven stuk deeg ook uit tot een plak en snij hier gelijke repen van.
  • Verdeel in een raster over de vulling. Snij de overhangende randjes af en druk even aan.
    Mandy's Appeltaart Baksels by Mandy
  • Smeer het raster nu in met het overgebleven ei (geklutst).
  • Zet nu in een voorverwarmde oven (onder bovenwarmte) op 175℃ en bak in 60 minuten goud bruin.
    Mandy's Appeltaart Baksels by Mandy
  • Laat even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt en eventueel verder laat afkoelen. Serveer warm of op kamertemperatuur!

Notities

  • Calorieën berekend bij 16 personen. 
Trefwoord Appel, Appelgebak, Appeltaart, Baksels by Mandy, Feest, Herfst, Ouderwets, Traditioneel, Verjaardag

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept