Ga terug
Mandy's Appeltaart Baksels by mandy

Mandy's Appeltaart

Appeltaart van mij!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 20 minuten
Gang Gebak
Keuken Nederlands
Porties 12 tot 16 stuks
calorieën 340 kcal

Equipment

  • springvorm 24 cm Ø

Ingrediënten
  

Bodem & raster

  • 250 gr ongezouten roomboter
  • 190 gr witte basterdsuiker
  • 50 gr bruine bastersuiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 ei Een half ei nodig, de andere helft bewaren voor later!
  • 1 kleine citroen (rasp)
  • snuf zout
  • 350 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder

Vulling

  • 750 gr Elstar appels (geschild en in blokjes)
  • 1 zakje vanille suiker
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 60 gr walnoten (grof gehakt)
  • 75 gr rozijnen
  • 2 el paneermeel

Instructies
 

Bodem & raster

  • Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en mix/kneed tot een egaal deeg.
  • Maak er een dikke plak van, wikkel in huishoudfolie en leg voor een uurtje in de koelkast. Maak ondertussen de vulling.
    Mandy's Appeltaart Baksels by Mandy

Vulling

  • Meng de appels met alle overige ingrediënten en hussel goed door elkaar.
    Mandy's Appeltaart Baksels by Mandy
  • Haal nu het deeg uit de koelkast en verdeel het deeg, 2/3 voor de bodem en 1/3 voor het raster.
    Mandy's Appeltaart Baksels by Mandy
  • Rol het deeg voor de bodem uit tot een zodat deze de bodem en de zijkanten van de springvorm bedekken. Ik rol het meestal uit tussen 2 vellen bakpapier of folie.
    Mandy's Appeltaart Baksels by Mandy
  • Leg de lap nu in een ingevette, of met bakpapier bekleedde springvorm. Druk een beetje aan.
    Mandy's Appeltaart Baksels by Mandy
  • Strooi het paneermeel over de bodem.
    Mandy's Appeltaart Baksels by Mandy
  • Verdeel de appeltjes nu over de bodem.
    Mandy's Appeltaart Baksels by Mandy
  • Rol nu het overgebleven stuk deeg ook uit tot een plak en snij hier gelijke repen van.
  • Verdeel in een raster over de vulling. Snij de overhangende randjes af en druk even aan.
    Mandy's Appeltaart Baksels by Mandy
  • Smeer het raster nu in met het overgebleven ei (geklutst).
  • Zet nu in een voorverwarmde oven (onder bovenwarmte) op 175℃ en bak in 60 minuten goud bruin.
    Mandy's Appeltaart Baksels by Mandy
  • Laat even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt en eventueel verder laat afkoelen. Serveer warm of op kamertemperatuur!

Notities

  • Calorieën berekend bij 16 personen. 
Trefwoord Appel, Appelgebak, Appeltaart, Baksels by Mandy, Feest, Herfst, Ouderwets, Traditioneel, Verjaardag