Cranberry brie börek

Kerstmagie op je bord, maak kennis met deze cranberry brie börek!
Oh, die decembermaand heerlijk, toch? Overal lichtjes, gezelligheid, maar laten we eerlijk zijn, kerststress, ken je die? Dat gevoel van, wat zet ik nu weer op tafel dat én lekker is én indruk maakt én niet úren werk kost? Precies! Ik ken het maar al te goed, die zoektocht naar het perfecte feestelijke baksel dat je gasten (en jezelf) versteld doet staan, zonder dat je de hele dag in de keuken staat. Want zeg nou zelf, Kerst draait om genieten, niet om zwoegen!

Daarom ben ik zo ontzettend blij dat ik dit lekkere recept heb uitgedokterd, Cranberry Brie Börek. Echt, dit is geen gewoon dessert of gebakje, dit is een ervaring. Een culinair feestje dat de traditionele kerstsferen vangt, maar dan met een verrassende, moderne twist. Denk aan de warme, romige zachtheid van (gesmolten) brie, perfect aangevuld met de friszoete smaak van cranberry jam. En dan die knapperige, gouden laagjes filodeeg eromheen. Een symfonie van texturen en smaken! Het tovert een grote glimlach op m’n gezicht en hopelijk ook op die van jouw 😉

Wat dit gerecht zo geniaal maakt voor de feestdagen, is de eenvoud. Vergeet ingewikkelde stappenplannen en urenlange voorbereidingen. Met een paar simpele ingrediënten en een beetje liefde, zet jij in een handomdraai iets op tafel dat eruitziet alsof je een hele middag in de keuken hebt gestaan. Je hoeft echt geen topchef te zijn om dit te laten slagen. Het filodeeg doet al het zware werk en jij hoeft alleen maar te vullen en te rollen. Ideaal, toch?!

En de smaak? Onovertroffen! Die combinatie van zoutige kaas en zoete, lichtzure cranberries? Een match made in heaven, geloof me. Elke hap is een klein cadeautje, een explosie van smaken die perfect samensmelten. Het is verwarmend en feestelijk! precies wat je zoekt tijdens de koudere dagen rond Kerst. Je proeft de warmte, de gezelligheid, de belofte van mooie herinneringen die gemaakt worden. Een echte winterklassieker in wording!

Stel je voor: de kaarsjes branden, je favoriete kerstmuziek speelt zachtjes op de achtergrond, en de geur van versgebakken Cranberry Brie Börek vult de ruimte. Je snijdt een stukje aan, het filodeeg kraakt verleidelijk, en de gesmolten brie stroomt er een beetje uit. Een klein stukje hemel, gewoon in je eigen huis. Het is de perfecte aanvulling op elke borrelplank, een heerlijk dessert, of zelfs een luxueus ontbijtje op eerste kerstdag. Waarom niet, toch? En eet je hem liever koud of afgekoeld, ook dan is hij heerlijk!

Dus, ben je er klaar voor om dit jaar de show te stelen met een gerecht dat zowel moeiteloos chic als waanzinnig lekker is? Waar wacht je nog op? Duik de keuken in en verras iedereen met deze Cranberry Brie Börek. Ik weet zeker dat je er geen spijt van krijgt!

Laat je me weten wat je ervan vond? Deel je creaties met #bakselsbymandy, ik ben benieuwd naar jullie feestelijke baksels!

Merry Christmas 🙂

Cranberry Brie Börek

Cranberry Brie Börek

Een heerlijke zoete variant van de börek.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Mix
Porties 8 tot 12 personen
calorieën 177 kcal

Ingrediënten
  

  • 4 vellen filodeeg
  • 1 recept cranberry jam (zie notities)
  • 200 gr brie
  • 30 gr pistache nootjes
  • 50 gr ontzouten roomboter
  • 2 el zonnebloemolie

Instructies
 

  • Leg de brie even in de vriezer, minuut of 20.
  • Smelt de boter en meng met de zonnebloemolie.
  • Hak de pistache nootjes fijn.
  • Haal de brie uit de vriezer en rasp deze.
    Cranberry Brie Börek
  • Rol 2 vellen filodeeg uit.
  • Plak de korte kant aan elkaar door er het botermengsel op de randen te smeren.
    Cranberry Brie Börek
  • Verdeel nu, over de lange zijde, wat cranberry jam over het filodeeg. Een rand van ongeveer 5cm.
  • Leg hier overheen wat geraspte brie en pistache nootjes.
    Cranberry Brie Börek
  • Smeer nu de buitenranden van het filodeeg ook in met gesmolten boter.
  • Rol nu voorzicht op. Sla de randen iets terug zodat de buitenkanten dicht zijn. Rol op tot het einde.
    Cranberry Brie Börek
  • Rol nu op tot een worst en leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
    Cranberry Brie Börek
  • Herhaal met de overige 2 filodeeg vellen.
  • Wanneer deze af is, maak de eerste worst dan groter. Besmeer rijkelijk met gesmolten boter en strooi nog wat pistache nootjes er over heen.
    Cranberry Brie Börek
  • Schuif de börek nu in een voorverwarmde oven (onderboven warmte) 180℃, voor ongeveer 25 minuten.
  • Laat volledig afkoelen of eet (lauw)warm. Lekker ook met een bolletje ijs!

Notities

  • Ik gebruikte een pakje filodeeg van Tante Fanny, daar zitten precies 4 vellen in.
  • Recept voor cranberry jam vind je hier.
  • Calorieën berekend bij 12 personen. 
Trefwoord Börek, Brie, Christmas, Cranberry, December, Filodeeg, Holidays, Kerst, Pistache, Winter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept