Verrassend lekker, hartige andijvie pancakes met een Oosterse twist!
Wie zegt dat pannenkoeken altijd zoet moeten zijn? Ik ben dol op experimenteren in de keuken, en soms kom je dan iets tegen dat zó verrassend lekker is dat je het wel moet delen! Vandaag duiken we in de wereld van de hartige pannenkoek, met een twist die je smaakpapillen op scherp zet: andijvie pancakes, maar dan met spekjes die een onvergetelijke upgrade hebben gekregen. Geloof me, dit is een combinatie die je niet alleen zal verrassen, maar je direct omver blaast.
Waarom Andijvie in je Pannenkoek hoor ik je denken. Andijvie is zo’n oer-Hollandse groente, die we bijna allemaal kennen van de klassieke stamppot. Maar juist die vertrouwde, licht bittere smaak is een fantastisch canvas voor nieuwe smaakavonturen. Vergeet de zware kost; in een luchtige pannenkoek komt de andijvie op een totaal nieuwe manier tot leven. Het geeft een frisse, ‘groene’ tegenhanger aan het rijke beslag en vormt de perfecte basis voor een zoutige, krokante topping. Het resultaat is een super smaakvolle, voedzame en vooral originele maaltijd die je op elk moment van de dag kunt eten. Perfect als je eens écht iets anders op tafel wilt zetten!
Het geheim zit hem in de ketjap-sweet chili Spekjes Ja, hier komt de game changer. Gewone krokante spekjes zijn al heerlijk, maar hiermee til je het naar een hoger niveau. Stel je voor, zoute spekblokjes die langzaam krokant bakken in de pan. Net als ze perfect zijn, blus je ze af met een gulle scheut ketjap manis en een lepel zoete chilisaus. De suikers in de sauzen karamelliseren direct om de hete spekjes heen, waardoor je een onweerstaanbare combinatie krijgt van zout, zoet, umami en een klein beetje pit. Deze sticky, glanzende spekjes zijn niet zomaar een topping, ze zijn de ster van het gerecht. De combinatie van deze smaakbom met de aardse andijvie en de zachte pannenkoek is simpelweg spectaculair.





Wat dit gerecht zo bijzonder maakt, is het spel van texturen en smaken in je mond. Je neemt een hap en proeft eerst de zachte, vertrouwde pannenkoek. Dan komt de licht bittere, geslonken andijvie die voor een verrassende frisheid zorgt. En dan… de explosie van de spekjes. Krokant, zout, zoet en kleverig tegelijk. Het is een gerecht dat comfort en avontuur combineert. Het vult goed, maar voelt toch niet zwaar. Het is de perfecte brunch of lunch op een luie zondag, een snel en uniek avondmaal, of zelfs in kleinere vorm een gewaagd borrelhapje.
Deze andijvie pancakes zijn al een feest op zich, maar je kunt ze naar wens nog verder personaliseren. Strooi er bijvoorbeeld wat versgeraspte oude kaas over terwijl de pannenkoek nog warm is in de pan; de gesmolten kaas is een geweldige aanvulling op het zoute spek. Voor wat extra frisheid kun je de pannenkoeken serveren met wat fijngesneden bosui. En als je van nog meer pit houdt, voeg dan gerust wat extra sambal toe aan je spekjesmengsel!
Ik ben zó benieuwd wat jullie van deze combinatie vinden! Durf jij het aan om de vertrouwde andijvie in een compleet nieuw jasje te steken? Laat me weten wat jouw favoriete hartige pannenkoek is in de reacties!
Enjoy! En vergeet niet te delen met #bakselsbymandy

Andijvie pancakes
Ingrediënten
- ½ basis recept pancakes (link in notities)
 - 350 gr andijvie
 - 2 tenen knoflook
 - 1 el sesamolie
 - 2 a la minute speklapjes
 - 2 el ketjap
 - 1 el sweet chili saus
 - ½ limoen (sap)
 - 1 tl sambal badjak
 
Instructies
- Maak het beslag voor de pancakes.
 - Was en snij de andijvie fijn.

 - Snij ook de knoflook fijn.
 - Verwarm de sesamolie in een wok of hapjes pan, fruit de knoflook even aan.
 - Voeg de andijvie toe en laat flink slinken.

 - Meng nu de andijvie door het pancake beslag.

 - Verwarm een pannenkoekenpan met een heel klein beetje olie. Schep nu steeds 3 hoopjes in de pan en bak aan beide kanten mooi bruin. Ga door tot het beslag op is.

 - Snij de speklappen in reepjes.

 - Bak deze in een wok, hapjes pan of koekenpan licht krokant.
 - Voeg de ketjap, chili saus en sambal toe en laat even pruttelen. Wanneer het licht is ingedikt zijn de spekjes klaar.

 - Stapel de pancakes op en serveer met de spekjes.
 
Notities
- Hier de link voor de basis pancakes.
 - Ik gebruikte heerlijk andijvie uit eigen tuin.
 
								









