Volkoren havermeel plaatcake

Afgelopen week kwamen we er achter dat dochterlief, nu ze een nieuwe plek in de klas heeft, het digi bord niet goed kan lezen. Ze had nooit eerder achterin gezeten, dus was het haar nooit opgevallen. Nu ze een plek helemaal achterin had gekregen werd het snel duidelijk. Gelukkig is ze zo pienter om dit gelijk aan te geven en konden we er een onderzoekje op los laten. Het oordeel van de Optometrist was duidelijk, mevrouw heeft een bril nodig. Gelukkig is dat tegenwoordig geen issue meer, het is zelfs hip. Dus zaterdag gingen we op brillen jacht. Keuzes maken is niet haar sterkste punt, dus na 10 brillen was ik even bang dat de onzekerheid op zou spelen. Maar niets bleek minder waar, bril nummer 1 moest het worden. Jammer, maar de glaasjes waren niet op voorraad dus ze moet nog even geduld hebben. Ergens deze week mogen we hem ophalen, net op tijd voor de Musical Frozen (daar gaan we zaterdag heen). Gelukkig zitten we dichtbij, dus mocht het iets langer duren is er geen man overboord. Alhoewel ze zelf niet kan wachten 😉

Zondag hadden we een ochtend verjaardag met een lunch erbij. Ontzettend leuk gedaan, lekkere slofjes in allerlei smaken voor bij de koffie en daarna panini’s met een soepje. De kids een broodje knakworst en iedereen is tevreden. De middag stond in het teken van huishouden, wasjes draaien en bedden verschonen. Sja, ook dat gaat gewoon door.

Omdat ik gister niet kon sporten, vanmorgen een HIIT (high intensity interval training) gedaan. En het ging lekker! Wat nou blue monday?! Vanmiddag nog even wat receptjes uitgewerkt. Ik heb een aantal receptjes met citroen gemaakt. Lekker voor als de temperaturen straks weer gaan stijgen. Niet omdat ik perse vooruit wil werken, maar omdat ik citroenen overhad. Ja dan moet je er maar gelijk gebruik van maken toch? Eind van de middag, begin van de avond was het even chaos hier. Het kind moest turnen van 16.30 tot 17.30 uur en om 18.30 uur moesten we bij de tandarts zijn. Tussendoor moesten we nog even eten. Je snapt waarom dat chaos was! Maar met een snelle simpele noedelsoep verliep het allemaal best oke. En allemaal zonder gaatjes en tandsteen vrij weer naar huis.

Deze volkoren havermeel plaatcake past goed bij chaos dagen. Als je even een voedzaam, lekker maar niet al te slechte snack of lekkernij tot je wilt nemen, is dit de juiste cake. Je haalt er 16 stukken uit, niet te hoog in calorieën, compact en goed vullend. Druk? Even een stukkie om je energie weer mee op te laden. Ook niet ingewikkeld om te maken.

Deze cake stond niet direct op mijn to do lijstje. Maar toen ik voor een ander ingrediënt bij de Holland & Barrett moest zijn, heb ik gelijk een pak volkoren havermeel meegenomen. Iets met een aanbieding 🙂 Ja en dan gaat mijn hoofd werken en ploppen er allemaal ideeën op. En dan ontstaan dit soort onverwachte recepten. Dat vind ik enig! Voor deze cake gebruikte ik een abrikozen jam, gewoon lekker voor de fris en weer eens wat anders. Vind je dat minder lekker kan je natuurlijk een jam naar keuze gebruiken. Wat ook een optie is om de jam weg te laten, ik vond het lekker om hem mee te bakken. Maar er later opsmeren, net als boter op een plak koek, is ook heerlijk!

Mocht je aan de slag gaan met deze volkoren havermeel plaatcake? Houdt er dan rekening mee dat het deeg/beslag erg compact en plakkerig is. Hierdoor verdeelt het was lastig over de bakvorm. Ik gebruikte hiervoor gewoon mijn handen, want dat vind ik dan het makkelijkst. Maak ze wel even nat, dan blijft het niet kleven.

Deze volkoren havermeel plaatcake is onverwacht lekker, een compacte cake die je kan serveren bij de thee. Of gewoon lekker kan snoepen als tussendoortje. Hij stelt niet teleur! Ga jij hem maken?

Geniet!

Volkoren havermeel plaat cake

Volkoren havermeel plaatcake

Een gezondere cake met havermeel.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Gebak
Keuken Nederlands
Porties 16
calorieën 115 kcal

Equipment

  • bakvorm 20×20

Ingrediënten
  

  • 200 gr Volkoren havermeel
  • 80 gr kokosbloesemsuiker
  • 2 eieren
  • 3 el kokosolie
  • tl bakpoeder
  • scheutje vanille
  • 5 tl abrikozen jam minder suiker

Instructies
 

  • Meng alle ingrediënten behalve de jam goed door elkaar. Havermeel neemt snel vocht op, dus het wordt een stevige massa.
  • Doe alles in een met bakpapier bekleedde bakvorm. Verdeel goed. Het is nogal stevig en plakkerig. Ik gebruikte hier voor natte handen.
    Volkoren havermeel plaat cake
  • Verdeel nu de jam over de bovenkant.
    Volkoren havermeel plaat cake
  • Bak in een voorverwarmde oven op 180℃ (onder bovenwarmte) voor ongeveer 25 minuten.
  • Laat even afkoelen. Verdeel in 16 stukken en geniet!

Notities

  • De kokosbloesemsuiker en de volkoren havermeel heb ik gekocht bij Holland & Barrett. 
  • Niet zo van de abrikozen jam? Gebruik dan een andere smaak.
  • Ik gebruikte de minder suiker van Bonne Maman. 
  • Het deeg is erg stevig en plakkerig, maak je vingers/handen nat om het goed te verdelen. 
  • Het is een compacte cake! 
Trefwoord Abrikozen, Cake, Havermeel, Healthy, Plaatcake, Volkoren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept