De ultieme herfst verwennerij, speculaas boterkoek
De lucht wordt kouder, bladeren kleuren prachtig rood en goud, en die heerlijke geur van specerijen begint weer door je huis te zweven. Ja, de herfst is onmiskenbaar aanwezig en met haar komt die onbedwingbare drang naar warmte, gezelligheid en natuurlijk… iets lekkers uit de oven! En weet je wat? Ik heb het perfecte baksel voor je die al deze gevoelens omarmt, yes, de speculaas boterkoek.

Want wat is er nu fijner dan thuiskomen, de kaarsjes aan te steken en te genieten van een stukje goddelijke boterkoek? En nee, geen gewone boterkoek. Stel je voor, die rijke, romige boterkoekbasis, perfect gebakken, met daaroverheen die onmiskenbare, aromatische speculaassmaak. Krokant vanbuiten, zalig zacht vanbinnen, elke hap is een feestje. Deze variant neemt je bijvoorbeeld ook mee naar de warme, kruidige sfeer van de aanloop naar Sinterklaas.
Ja, volgende week begint het Sinterklaas journaal alweer en zijn de kinderen weer helemaal in de ban van Sinterklaas, kruidnoten én speculaas. Alleen al het woord speculaas roept al beelden op van gezelligheid, warme chocolademelk, en natuurlijk de goedheiligman zelf. Het is een smaak die diep geworteld zit in onze Nederlandse tradities en die perfect past bij de donkere dagen. Waarom zouden we wachten tot 5 december om van die heerlijke kruiden te genieten? Ik zeg: pak die speculaaskruiden er nu alvast bij! De combinatie van de smeuïge boterkoek met de diepe, warme tonen van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en gember is werkelijk onweerstaanbaar. Het is pure nostalgie, maar dan in een modern jasje, een traktatie die je met liefde deelt, of stiekem helemaal zelf opeet, ik zal het niemand vertellen 😉






Het maken van deze speculaas boterkoek is makkelijker dan je denkt!
Want ik hoor je denken “Een speculaas boterkoek, dat klinkt ingewikkeld!” Maar geloof me, dat is het absoluut niet. Boterkoek is van zichzelf al een dankbaar baksel, en met de toevoeging van speculaaskruiden til je het naar een heel nieuw niveau, echt! Het is verrassend eenvoudig te maken en vult je hele huis met die verrukkelijke geur waar iedereen vrolijk van wordt. Je hebt maar een paar simpele ingrediënten nodig, wat liefde en een oven, meer niet.
En wil je jouw speculaas boterkoek nóg specialer maken? Strooi er dan voor het bakken een laagje amandelschaafsel overheen. Dit zorgt niet alleen voor een prachtige, goudbruine bovenkant, maar geeft ook een heerlijke, knapperige bite. De subtiele, nootachtige smaak van de geroosterde amandelen combineert perfect met de warme speculaaskruiden. Een kleine moeite voor een extra luxe resultaat!
Dat luxe resultaat? Een gouden, geurige boterkoek die je gasten, of jezelf, gegarandeerd zal verblijden. Probeer het eens! Ik wed dat je er geen spijt van krijgt. Dus, waar wacht je nog op? Duik de keuken in en laat de magie van speculaas en boterkoek samenkomen in deze ultieme herfst en Sinterklaas traktatie.
Deel je creatie met me #bakselsbymandy ik ben benieuwd hoe jouw speculaas boterkoek eruitziet en smaakt!
Geniet!

Speculaas boterkoek
Equipment
- springvorm 23 cm Ø
Ingrediënten
- 250 gr ongezouten roomboter
- 125 gr fijne kristalsuiker
- 125 gr licht bruine basterdsuiker
- 300 gr bloem
- 1 ei (+ extra voor bestrijken)
- 1 tl vanille
- 2 el speculaaskruiden
- 25 gr amandelschaafsel
Instructies
- Mix de roomboter met de suiker en romig.

- Voeg de vanille en het ei toe en mix tot het helemaal is opgenomen.
- Voeg de bloem met de speculaaskruiden toe.

- Stort het deeg in een, met bakpapier bekleedde, bakvorm.
- Verdeel het goed over de vorm. Ik doe dit met de achterkant van een lepel die ik steeds een beetje nat maak.

- Smeer nu het deeg in met een geklutst eitje.
- Trek met een vork een mooi patroontje.

- Strooi er het amandelschaafsel over heen en druk licht aan.

- Bak nu de boterkoek mooi goud bruin in een voorverwarmde oven op 180℃ (onderboven warmte) voor ongeveer 35 minuten.
- Haal uit de oven en druk met de achterkant van een lepel, na een minuut of 5, de koek wat platter wanneer deze wat bol staat. Laat volledig afkoelen in de vorm voor je hem aansnijdt.











