Speculaas boterkoek
Een heerlijke herfst boterkoek!
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 35 minuten min
Totale tijd 45 minuten min
Gang Lekkernij
Keuken Nederlands
Porties 16
calorieën 263 kcal
- 250 gr ongezouten roomboter
- 125 gr fijne kristalsuiker
- 125 gr licht bruine basterdsuiker
- 300 gr bloem
- 1 ei (+ extra voor bestrijken)
- 1 tl vanille
- 2 el speculaaskruiden
- 25 gr amandelschaafsel
Mix de roomboter met de suiker en romig.
Voeg de vanille en het ei toe en mix tot het helemaal is opgenomen.
Voeg de bloem met de speculaaskruiden toe.
Stort het deeg in een, met bakpapier bekleedde, bakvorm.
Verdeel het goed over de vorm. Ik doe dit met de achterkant van een lepel die ik steeds een beetje nat maak.
Smeer nu het deeg in met een geklutst eitje.
Trek met een vork een mooi patroontje.
Strooi er het amandelschaafsel over heen en druk licht aan.
Bak nu de boterkoek mooi goud bruin in een voorverwarmde oven op 180℃ (onderboven warmte) voor ongeveer 35 minuten.
Haal uit de oven en druk met de achterkant van een lepel, na een minuut of 5, de koek wat platter wanneer deze wat bol staat. Laat volledig afkoelen in de vorm voor je hem aansnijdt.
Trefwoord Amandelschaafsel, Boterkoek, Herfst, Lekkernij, roomboter, Speculaas, Speculaas kruiden