Risolles van Oma

Na het succes van Moeders Macaroni, leek het me leuk om nog een familie recept te delen. En dan wel het recept van m’n oma. Want wat hebben we als familie een geluk gehad met een (o)ma met Indonesische roots. Elke zondag verzamelde de hele familie bij opa en oma, voor de gezelligheid, maar ook voor het lekkere eten. Want bij oma was er altijd wel wat te halen. Vanaf kinds af aan was de zondagochtend een vaste prik. Met neefjes en nichtjes, ooms en tantes was het altijd een huis vol. Als ze er een keer niet waren was het toch wel een domper. Na dat opa overleed, weerhield het oma niet om in de keuken te blijven staan. Voor ons erg fijn natuurlijk. Als klein meisje kon ik niet altijd alles waarderen, maar naar mate ik ouder werd verheugde ik me niet meer alleen op het spelen met m’n neefjes en nichtjes, maar ook op al het lekkers wat oma maakte.

Oma maakte werkelijk van alles, cake, soep en hele rijsttafels. Op het gebak moest zeker slagroom, dat deed ze dan in een beker met deksel, knikker er in en schudden maar. Ik zie haar nog al schuddend in de keuken staan, of het niets was. En de soep! Soep, altijd met ballen! En dan kwam gelijk de maggie op tafel. Dat bruine flesje, met gele en rode stickers. M’n vader was er niet zuinig mee 😉 Oma’s pannenkoekjes (risolles) waren veruit favoriet. Oma moest ladingen maken, want iedereen wilde ze direct proeven, maar wilde er ook zeker een stuk of wat mee naar huis.

Oma is tot aan haar overlijden nooit gestopt met koken en bakken. Met haar rollator in de keuken tot haar eind. Fantastisch hoe ze dat heeft vol kunnen houden en in haar eigen huisje. Een leeftijd van bijna 96 jaar heeft zij mogen bereiken. We dachten er toen allemaal niet direct aan, want oma zorgde altijd voor de pannenkoekjes (risolles), maar wie ging nu toch die lekkernijen maken?

Gelukkig voor ons, is er een kind van oma geweest die het lekker kunnen koken heeft geërfd. Eentje maar, van de 9! Of naja, wellicht kunnen er meer lekker koken, maar er is er een die ook zo lekker alle Indische gerechten op tafel kan zetten. Je snapt dat ik dus erg blij ben met deze tante. M’n vader overigens ook met z’n zus, want hij krijgt nu daar de lekkere pannenkoekjes (risolles) van mee naar huis. En ik vernam recent dat ook een nichtje de risolles is gaan maken, hoe leuk!

Een aantal jaar terug met kerst wilde ik graag een keer een aantal van oma’s recepten maken voor m’n schoonfamilie en ik vroeg m’n tante om de recepten. Super leuk vond zij dat en ze ging direct samen met haar man aan de slag om de recepten voor mij uit te werken. Sindsdien maak ik zo nu en dan zelf ook de risolles van oma, wat wel een werkje is hoor! Maar een werkje wat het meer dan waard is.

Zelf heb ik een paar kleine aanpassingen gedaan, want oma was van het gemak en gebruikte qua groenten gewoon een zakje soepgroenten en de kruiden maggie 2 (oid). Kan jij natuurlijk ook doen, maar ik vond het zelf wel leuk om te kijken of de smaken van haar risolles kon nabootsen met verse andere ingrediënten. En dat is zeer zeker gelukt. Oma vergeten doen we nooit en zo blijven ook haar recepten voortleven.

Risolles van Oma, Selamat makan!

Risolles van oma

Risolles van Oma

Heerlijke pannenkoekjes gevuld met gehakt.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 8
calorieën 298 kcal

Equipment

  • Pannenkoeken pan
  • wok
  • Koekenpan

Ingrediënten
  

Pannenkoeken

  • 250 gr bloem
  • 500 ml melk
  • 2 eieren
  • snuf zout

Vulling

  • 300 gr runder gehakt
  • 100 gr prei
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 takjes selderij
  • 1 tl trassi
  • 1 tl nootmuskaat
  • 2 el worcestersaus
  • 2 el soja saus
  • ½ el bloem

Risolles

  • 3 grote eieren
  • 1 pakje paneermeel met kruiden
  • zonnebloemolie

Instructies
 

Pannenkoeken

  • Mix alle ingrediënten voor de pannenkoeken tot een egaal beslag.
  • Bak zoveel pannenkoeken als lukt. Houd ze dun!
    Risolles van oma
  • Zet ze aan de aan de kant en laat afkoelen.

Vulling

  • Snipper de ui, snij de prei in fijne ringen, hak de selderij fijn, rasp de winterpeen en snij de knoflook fijn.
    Risolles van oma
  • Rul de gehakt.
    Risolles van oma
  • Voeg de ui en de knoflook bij de gehakt en bak kort mee.
    Risolles van oma
  • Doe nu de overige groenten bij het gehakt en bak een minuut of 2 mee.
  • Voeg nu de trassi, nootmuskaat, worcestersaus & soja saus toe. Roer goed door.
  • Strooi wat bloem over het gehakt mengsel zodat al het vocht wordt opgenomen.
    Risolles van oma
  • Laat afkoelen.

Risolles

  • Pak een pannenkoek, leg hier 2 eetlepels van de vulling op.
    Risolles van oma
  • Vouw nu de pannenkoek op tot een pakketje. Herhaal tot de pannenkoeken op zijn.
    Risolles van oma
  • Pak 2 diepe borden.
    Risolles van oma
  • Klust in het ene bord 3 eieren. En doe het paneermeel in het andere bord.
  • Haal nu de pakketjes eerst door het ei en daarna door het paneermeel.
    Risolles van oma
  • Verhit wat olie in een koekenpan, een flinke laag tot 170℃.
    Risolles van oma
  • Frituur/bak nu de risolles 2 à 3 minuten per kant mooi bruin!
    Risolles van oma
Trefwoord familie recept, gehakt, Gevuld, Indonesië, Oma, Pannenkoeken, Risolles

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept