Warmte uit een kom, heerlijke witte kool soep met een Oosters tintje voor de koude dagen!
De dagen worden korter en kouder, de geur van herfst en de winter in aantocht hangt in de lucht. Ken je dat gevoel? Dat je na een frisse wandeling, of een dag hard werken, thuiskomt en eigenlijk maar één ding wilt? Iets warms, iets troostends, iets wat je van binnenuit omarmt. Ik wel! En precies daarom deel ik vandaag een van mijn absolute favorieten voor dit seizoen, een echte winnaar, die perfect past bij die hunkering naar comfort food, witte kool soep! Wauw!
Witte kool, wat een veelzijdige groente, hè? Soms een beetje ondergewaardeerd, vind je niet? Maar geloof me, in deze soep schittert ‘ie echt! Het is zo’n verrassende basis, die zich prachtig laat combineren met allerlei smaken. En dit keer gaan we op reis, we maken een culinair tripje naar het Oosten, want deze soep heeft precies die exotische kick die je nodig hebt op een koude herfst of winterdag. Geen saaie prak, nee hoor, dit is een feestje in je kom!
Waarom Oosters? Omdat de specerijen, de kruiden en die heerlijke umami-smaken gewoonweg verwarmende eigenschappen hebben, die je echt opfleuren als het buiten grijs is. Denk aan gember, knoflook, een vleugje sojasaus… mmm, alleen de gedachte al maakt me blij! Het is die perfecte balans tussen hartig en fris, met een beetje pit, die dit recept zo onweerstaanbaar maakt. Je voelt de warmte door je lichaam stromen, een pure omhelzing. Serieus!


Witte kool is een groente die hier niet zo vaak op bord verschijnt. Nu kreeg ik een enorme witte kool uit eigen tuin en dan wil je er ook wel iets speciaals mee maken. Ik heb er 2 hele leuke recepten mee kunnen maken, want de kool was giga! Zo maakte ik er een heerlijke stamppot mee en een soep, witte kool soep!
En die witte kool soep? Die is niet alleen ongelooflijk lekker, maar ook nog eens super voedzaam. Vol met vitamines en vezels, een echte powerfood zonder dat je het doorhebt. Het vult goed, zonder zwaar te zijn, en geeft je die energieboost om de rest van de dag te rocken. Een kom vol met goodness, noemen we dat! Of je nu alleen eet, of met het hele gezin, deze soep is een hit. Absoluut. Zelfs manlief en mijn vader, vonden genieten. Een groter compliment kun je niet krijgen, toch?
Ben je al nieuwsgierig geworden? Wil je ook zo’n heerlijke, stomende kom hartverwarmende soep op tafel zetten? Goed nieuws! Ik heb het recept voor je uitgeschreven, helemaal tot in detail, zodat ook jij deze topper thuis kunt maken. Vertrouw me, het is gemakkelijker dan je denkt en het resultaat is verslavend lekker. Duik de keuken in, experimenteer en geniet!
Scrol snel verder naar het volledige recept en laat me weten wat je ervan vond! Ik ben zo benieuwd naar jouw creatie! Vergeet niet de hashtag #bakselsbymandy te gebruiken als je jouw soep deelt!
Bekijk hier het recept voor Witte Kool Soep!
Eet smakelijk, liefs Mandy!

Witte kool soep
Equipment
- soeppan
Ingrediënten
- 300 gr kipgehakt
- 850 gr witte kool, gesneden
- 200 gr krieltjes
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 winterpenen
- 200 ml kokosmelk
- 1800 ml water
- 2 kippenbouillon blokjes
- 1 tl komijn
- ½ tl gember
- ½ tl kurkuma
- 1½ el miso pasta
- 2 el sesamolie
- chili olie
Instructies
- Verhit de sesamolie, met naar wens de chili olie, in een wok.
- Fruit de ui en voeg de knoflook toe.
- Voeg de wortel toe bak 3 minuten mee.
- Doe de gesneden witte kool er bij en laat slinken.
- Meng de kruiden er door en schep goed om.
- Voeg nu de krieltjes, het water en de bouillon blokjes toe.
- Laat 20 minuten zachtjes door pruttelen.
- Rul ondertussen het kipgehakt gaar.
- Roer nu het gerulde kipgehakt door de soep en voeg de kokosmelk toe, verwarm even mee.
- Voeg als laatste de miso pasta toe, laat de soep nu niet meer koken! Eet smakelijk!
Notities
- Serveer met wat cassave kroepoek!




