Van Bonne Maman ontving ik laatst 2 potten met pindapasta. Eentje met en eentje zonder stukjes. Nu denk je, pindapasta? Is dat niet gewoon pindakaas? Potato potato zou je zeggen. Maar er is toch een werkelijk verschil. De pindapasta is heerlijk zacht en smeuïg.
Nu ben ik zelf niet een groot pindakaas of pindapasta fan. Maar als ik er wat leuks mee kan maken dan sta ik vooraan. En in een baksel kan ik er oprecht erg van genieten. Zo ook m’n dochter. Zij is gek op pindakaas, eet het geregeld op haar brood. En toen ze deze potten zag dacht ze die moet ik hebben. Mama mag ik proeven? Ja, zeker mag dat! Oooh deze is lekker! Mag ik gewoon met een lepel wat uitlepelen? Haha, ja als ik over heb na het bakken mag dat zeker. Nou, dat wachten duurde lang hoor 😉
Op m’n Instagram had ik een poll geplaatst om te kijken wat ik met de pindapasta moest gaan maken. Daaruit kwam pindapasta broodjes en pindapasta cupcakes/taart. Met beide ben ik aan de slag gegaan en wauw wat zijn ze goed gelukt. Als eerste alle aandacht voor de pindapasta cupcakes.
En wat is pindapasta/pindakaas zonder jam? Of zonder hagelslag? Deze pindapasta cupcakes zijn gevuld met de pindapasta met stukjes. Ze hebben een toef met pindapasta en afgetopt met stukjes pinda, hagelslag of jam. Plaatjes toch? Ook leuk om in een doosje cadeau te doen!
Pindapasta Cupcakes
Equipment
- Muffin vorm
- cupcake cups
- Spuitzak
- spuitmondje
Ingrediënten
Cupcakes
- 3 eieren
- 200 gr bloem
- 150 gr suiker
- 1 zakje vanille suiker
- snuf zout
- 2 tl bakpoeder
- 75 gr melk
- 140 gr zonnebloemolie
- pindapasta met stukjes
Meringue botercrème
- 700 gr poedersuiker
- 180 gr eiwit
- 1/2 tl zout
- 2 tl vanille aroma
- 600 gr ongezouten roomboter op kamer temperatuur
- 200 gr witte chocolade
- pindapasta (zonder stukjes)
Instructies
Cupcakes
- Mix de eieren met de suiker en het zout mooi geel en een beetje schuimig.
- Voeg de melk en de zonnebloem olie toe.
- Mix de bloem er door. Niet te lang mixen, zodra het een mooi beslag is, is het prima.
- Meng nu 3 el pindapasta er door.
- Vul de muffin vorm met cupcake cups.
- Schep met een ijslepel steeds een schep van het beslag in een cupcake cup.
- Bak ze mooi goud bruin in een voorverwarmde oven op 175℃ (onderboven warmte) voor ongeveer 24 minuten. Laat ze volledig afkoelen.
Meringue botercrème
- Mix de poedersuiker samen met het eiwit, zout en de vanille tot stijve pieken. Dit kan wel 15 minuten duren.
- Voeg daarna de roomboter in stukjes toe. Mix net zo lang tot het een mooie egale crème wordt. Het lijkt misschien of het gaat schiften, maar gewoon blijven mixen het komt echt goed!
- Smelt de witte chocolade, au bain marie. Laat op kamertemperatuur komen en voeg bij de botercrème. Blijf mixen tot de chocolade helemaal is opgenomen.
- Voeg nu naar smaak de pindapasta zonder stukjes toe en blijf mixen tot je een mooie gladde crème hebt.
Cupcakes opmaken
- Maak in elke cupcake een gat, dit kan je bijv. doen. met de achterkant van een spuitmondje.
- Doe in het gat een lekkere klodder pindapasta met stukjes.
- Doe de meringue botercrème in een spuitzak en spuit op elk cupcake een flinke toef.
- Optioneel kan je over de toeven nog jam, stukjes pinda's of hagelslag strooien.
Notities
- De pindapasta die ik gebruikte is van Bonne Maman. Heerlijk smeuïg. Je kan natuurlijk ook pindakaas gebruiken, zorg dat dit wel een smeuïge is.
- De eiwitten zijn van Two Chicks.
- Wat is pindapasta zonder jam of hagelslag? Dus maak je cupcake compleet!
- De meringue botercrème is wellicht wat veel, maar wat je overhebt kan je goed invriezen of voor wat anders gebruiken.
- Het spuitmondje wat ik gebruikte was van Wilton, de M1.