De herfst lijkt komend weekend dan echt in volle gang van start te gaan en er is voor mij niets fijner dan de keuken in te duiken voor warme baksels. Inspiratie kun je overal vinden, maar deze keer kwam het op een wel heel speciale manier. Ik kreeg namelijk een tas vol prachtige, zongerijpte peren, vers geplukt uit eigen tuin! Wat een geschenk. Ik wist meteen dat ik hier iets bijzonders mee moest maken.
Ik wilde graag iets zachts, iets zoets en iets met een vleugje kruiden. Het resultaat: deze waanzinnige peren cupcakes met een fluweelzachte honing kaneel botercrème. En geloof me, de geur die tijdens het bakken de keuken vulde was al een feestje op zich!
Deze cupcakes zijn de perfecte traktatie voor een gezellige middag met een kopje thee. De sappige, zoete stukjes peer in de cake zorgen voor een heerlijke frisse bite, terwijl de botercrème met honing en kaneel een warme, kruidige toets geeft die je direct in de ultieme herfstsfeer brengt. Het is zo bijzonder hoe je met een paar pure ingrediënten, met liefde uit de tuin gehaald, zo’n verfijnde smaak kunt creëren.




Nadat de cakejes goudbruin uit de oven kwamen en volledig waren afgekoeld, was het tijd voor de finishing touch. Een royale toef van de botercrème, afgemaakt met een extra drizzle honing en een natuurlijk een partje peer. Simpel, maar o zo mooi en lekker.
En dan… het moment van proeven! Dit is echt een traktatie voor iedereen die van huiselijk, ambachtelijk en bovenal héérlijk gebak houdt. Soms zijn de baksels met een klein, persoonlijk verhaal erachter toch echt de allerlekkerste. Je hebt er even werk aan, maar ze zijn het meer dan waard. En wat moet je met deze regenachtige dagen anders doen?
Is bakken voor jou ook extra speciaal als je ingrediënten uit eigen tuin gebruikt? Ik ben superbenieuwd naar jouw creaties! Deel ze op social media met #bakselsbymandy vind ik leuk.
Ik duik dit weekend natuurlijk ook weer de keuken in, dit keer voor een ander recept met de peren. Heb je nog een leuke suggestie? Let me know 🙂
Enjoy!

Peren cupcakes
Equipment
- Muffin vorm
- 16 cupcake cups
- Spuitzak
- spuitmondje 1M, of andere leuke vorm
Ingrediënten
Cupcakes
- 250 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- ½ tl baksoda
- ½ tl zout
- 1 tl speculaas kruiden
- 125 ml melk
- 120 ml zonnebloemolie
- 135 gr licht bruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 2 tl vanille aroma
- 250 gr peer, geschild en in stukjes
Botercrème
- 360 gr roomboter
- 290 gr poedersuiker
- snuf zout
- 2 el melk
- ½ tl kaneel
- 4 el honing
Instructies
Cupcakes
- Mix de eieren met de suiker en de vanille romig.
- Voeg het melk en de zonnebloem olie toe, mix zacht door.
- Meng daarna de bloem, bakpoeder, baksoda, speculaas kruiden en het zout door het ei melk mengsel.
- Spatel als laatste de stukjes peer door het beslag.
- Doe de cupcake cups in een muffin vorm en schep elke cup voor ⅔ vol.
- Bak de cupcakes mooi goud bruin in ongeveer 20-25 mintuen (bij mij waren ze met 22 minuten gaar). 190℃ onderboven warmte, voorverwarmd. De cupcakes zijn gaar wanneer je er met een saté prikker in prikt en deze er schoon/droog uitkomt.
- Laat de cupcakes afkoelen op een rooster.
Botercrème
- Mix de boter romig.
- Voeg de poedersuiker toe en mix tot een mooi geheel. Voeg naar wens wat melk toe.
- Voeg nu de kaneel, de zout en de honing toe en mix tot alles mooi is opgenomen.
- Doe de crème in een spuitzak en spuit mooie toefjes op de cupcakes.
Notities
- Zorg dat de ingrediënten voor de botercrème op kamertemperatuur zijn. Dit voorkomt schiften.
- Geen spuitzak of spuitmondje? Gewoon een lekker kloddertje met een lepel op de cupcake smeren kan ook heel goed. Dit veranderd niets aan de smaak.
- Calorieën berekend inclusief toef!