Sommige traktaties zijn zo rijk, zo decadent en zo onweerstaanbaar dat ze een speciale naam verdienen. Millionaire Shortbread is er zo een. De naam alleen al belooft pure luxe en elke hap maakt die belofte waar. Denk je eens in, een kruimelige, boterzachte zandkoekbodem, een goudkleurige laag smeuïge karamel en een krakende toplaag van rijke chocolade. Een meesterwerk in drie lagen.
Toen er onlangs een heerlijk pakket met oa. Werther’s soft caramel snoepjes werd bezorgd, wist ik het meteen, dit was het perfecte moment om deze lekkernij eens te maken. We stonden op het punt te vertrekken voor onze herfstvakantie naar Frankrijk, en een flinke voorraad van dit ‘goud’ leek me de ideale traktatie om mee te nemen en daar samen met de schoonfamilie van te genieten.
Maar de karamellaag, het hart van deze luxe koek, kan voor thuisbakkers soms best een uitdaging zijn. Het vereist geduld, de juiste temperatuur en een beetje geluk. Maar wat als ik je een geheim vertel? Een briljante, smaakvolle kortere weg naar de perfecte karamel die ik voor deze lading ook gebruikte, Werther’s soft caramels.





Hier gebeurt de magie. Vergeet het gedoe met suikerthermometers en de angst voor aangebrande karamel. Door simpelweg de zachte, romige snoepjes van Werther’s langzaam te smelten, creëer je moeiteloos een fluweelzachte en volle karamel. De iconische, diepe botersmaak waar Werther’s om bekendstaat, wordt de ster van je shortbread. Het resultaat is een perfecte, licht taaie en rijke karamellaag die smaakt alsof je uren in de keuken hebt gestaan.
Wanneer je een stuk van deze shortbread snijdt, zie je de drie strakke lagen die je hebt gecreëerd. Een symfonie van texturen. Maar het echte feest begint pas bij de eerste hap. De krak van de chocolade, de stevige chocoladelaag breekt met een bevredigende kraak. Of je nu kiest voor puur, melk of wit, het vormt de perfecte aftrap. Dan de zachte, rijke karamel, een weelderige karamellaag van Werther’s. Rijk, diep van smaak en met precies de juiste chewy textuur. en als laatste, de kruimelige bodem, een brosse, boterige shortbread-bodem die het geheel een stevige basis geeft en smelt op je tong.
Dit is niet zomaar een koek; het is een ervaring. Het perfecte comfortfood voor een herfstige, of eigenlijk elke middag, een indrukwekkend gebakje om te delen, of gewoon een ultiem verwenmoment voor jezelf. Duik de keuken in en ontdek zelf het gouden geheim van de allerlekkerste Millionaire Shortbread.
Deel jou millionaire creatie met #bakselsbymandy en laat hieronder achter wat je er van vind! Rijkelijk genieten 😉

Millionaire Shortbread
Equipment
- Vierkante bakvorm 18×18
Ingrediënten
Shortbread
- 260 gr bloem
- 92 gr witte basterd suiker
- 8 gr vanille suiker
- 200 gr ongezouten roomboter
Karamel vulling
- 32 Werther's soft caramel
- 2 el water
Chocolade topping
- 200 gr witte chocolade
- 30 gr pure chocolade
Instructies
Shortbread
- Meng alle ingrediënten voor het shortbread tot een egaal koek deeg.
- Verdeel het over de bakvorm (bekleed met bakpapier).
- Zet voor 25 minuten in de oven, tot het shortbread mooi goud bruin is. 180℃ onderboven warmte, voorverwarmd.
Karamel vulling
- Smelt de snoepjes samen met het water in een steelpannetje.
- Giet de gesmolten karamel over de net gebakken koek bodem. Laat uitharden. Dit kan snel, door een uurtje in de koelkast te zetten, of laat langer bij kamertemperatuur uitharden.
Chocolade topping
- Smelt de witte chocolade au bain marie.
- Smelt ondertussen ook de pure chocolade, dit kan ook au bain mair, ik deed het zelf door de verpakking in kokend water te leggen.
- Verdeel de witte chocolade over de uitgeharde karamel laag.
- Doe de pure chocolade in een spuitzak of knip een puntje van de verpakking.
- Spuit mooie strepen over de witte chocolade en trek daarna met een satéprikker een mooi patroon.
- Laat nu ook de chocolade uitharden en snij daarna in 16 stukken. Doe dit met een warm mes, zo barst de chocolade niet.