Soms lopen de ideeën in m’n hoofd over. De herfst is nu in volle gang en dat maakt ook dat er van alles in me op komt. Van recepten met pompoenkruiden, speculaas en warme chocolade melk. Maar ook lekkere soepjes en stoofschotels. Ik kan m’n hart ophalen dit mooie seizoen. Het is zo nu en dan wat te veel van het goede. Waar te beginnen??
Niet alleen de herfst is in volle gang, maar ook de feestdagen komen er weer aan. Halloween, st. Maarten en natuurlijk ook Sinterklaas. De kindjes zijn alweer bezig met lijstjes aan het maken, ja je kan niet vroeg genoeg beginnen 😉 Ook de pepernoten/kruidnoten en de speculaasjes zijn niet aan te slepen. Dus ook daar krijg ik weer inspiratie van.
In de vriezer had ik nog een stuk spijs liggen, amandelspijs. Dat past natuurlijk perfect bij de herfst en bij Sinterklaas. Niet dat het wat uitmaakt, want het is gewoon altijd heel lekker. De eerste stukjes gevulde speculaas bijvoorbeeld hebben hier al op tafel gestaan en zijn met smaak verorbert. Maar goed, met de spijs wilde ik dus wat lekkers maken, iets waarvan je blijft smullen, iets wat blijft hangen, waar je meer van wil!
Het leek me leuk om hier rolls van te maken, maar dan wel anders. Waarom altijd maar kleine porties? Waarom niet gewoon lekker groot, als in taart groot! Gewoon doen dacht ik toen. Ja, soms moet je gewoon ergens induiken en maar zien hoe het uitpakt.
En uitpakken dat deed het. Wauw wat een leukje is dit geworden zeg. En vooral heel lekker natuurlijk. Een Giant gevulde speculaas roll. Een grote variant op de old fashion cinnamon roll. De combinatie van gevuld speculaas en croissant is echt hemels, goddelijk. Wij aten deze met z’n tweeën, gewoon omdat we onverzadigbaar zijn 😮 , nu moet ik er bij zeggen dat we er twee avonden van genoten hebben. Maar een normaal iemand deelt deze met 6 personen.
Deze is trouwens voor iedereen makkelijk te maken, niets geen gekke ingrediënten of moeilijke handelingen. Het croissantdeeg kan je gebruiken van Tante Fanny, de spijs van Dr. Oetker en de speculaaspasta van de Ruiters Bakkerij. Easy!
Ik kan deze alleen maar aanraden. Ga er mee aan de slag voor het weekend bij de koffie, trakteer op je werk en bewaar hem voor bij de Sinterklaasintocht. Maar beloof me een ding, geniet vooral!
Giant gevulde speculaas roll
Equipment
- Springvorm 17cm Ø
Ingrediënten
- 1 rol tante fanny croissantdeeg
- 250 gr amandelspijs
- 1 ei
- 30 gr speculaas in stukjes of schuddebuikjes
- speculaas pasta
- amandelschaafsel
Instructies
- Rol het croissantdeeg uit.
- Meng de amandelspijs met de helft van het ei (geklutst). Meng het zo dat het een lekker smeuïg mengsel is.
- Verdeel de amandelspijs over het croissantdeeg.
- Smeer nu een paar flinke eetlepels speculaaspasta over de amandelspijs.
- Strooi nu de speculaas stukjes of schuddebuikjes over de speculaaspasta.
- Snij nu het deeg in 5 gelijke stukken, in de lengte (lang zijde).
- Rol een strook op en leg de rol vervolgens op de volgende strook en rol die samen op. Ga door tot alle stroken op zijn.
- Leg de giant roll nu in een met bakpapier bekleedde springvorm, besmeer met het overige geklutste ei en bestrooi met wat amandelschaafsel.
- Bak in een voorverwarmde oven (onderboven warmte) in ongeveer 30 à 35 minuten mooi bruin. Een beetje warm of helemaal afgekoeld erg lekker!
Notities
- Croissantdeeg van Tante Fanny
- Speculaaspasta van de Ruiters Bakkerij
- Schuddebuikjes van Bolletje
- Amandelspijs en amandelschaafsel van Dr. Oetker