Vandaag op 4 mei herdenken we alle slachtoffers van de Tweede Wereld Oorlog, we staan even stil bij alle gruweldaden die er plaatsvonden in die jaren van geweld. Je kan je niet voorstellen hoe het moet zijn geweest. Vreselijk dekt de lading niet. In 2017 gingen we op stedentrip naar Krakau, met als hoogte, of dieptepunt, een bezoek aan Auschwitz. Ik liep daar met een baby van 10 maanden, in de sneeuw, de ijzige kou. Daar lopend krijg je heel even, voor een mini klein beetje een gevoel van wat daar heeft plaatsgevonden. Naar mijn mening zou iedereen daar eens moeten zijn geweest. Ik kan het niet met woorden omschrijven hoe het voelt en de indruk die het achterlaat. Laat dit alsjeblieft nooit meer gebeuren. De vlag gaat hier dan ook halfstok en zijn we om 20u 2 minuten stil. Dat is toch het minste wat we kunnen doen.
Morgen is het dan 5 mei, Bevrijdingsdag. Een groot contrast met vandaag. Morgen vieren we feest, onze vrijheid, blij dat we mogen leven zoals nu, dat we keuzes mogen maken die we zelf willen. 80 jaar geleden alweer, de mensen die het hebben mee gemaakt, en dan vooral de soldaten van toen, worden steeds schaarser. Ik hoop dan ook dat deze dag belangrijk blijft en dat we met de tijd onze vrijheid niet als vanzelfsprekend gaan beschouwen.
Ik wilde toch even een serieuze noot achter laten op deze twee belangrijke dagen.




Op 5 mei vieren we hier thuis meer dan Bevrijdingsdag, want ook m’n liefste is dan jarig. Dit jaar een speciale mijlpaal, 40 jaar! Hij is niet zo van het verjaardag vieren, niet vanwege de leeftijd maar sowieso niet. Nu vind ik 40 wel iets om te vieren, niet iets wat je zomaar voorbij kan laten gaan. Dus hebben we bedacht, aangezien ook ik zelf dit jaar 40 word, eind van de zomer een feestje te geven. Dus morgen staat in het teken van alleen ouders en een kopje koffie, met lekkers 😉 “Groot” feest volgt dus later.
Met dit taartje vieren we het overigens niet, deze is al lang en breed verorberd! Maar dat wil niet zeggen dat jij niet kan genieten van dit easypeasy lekkere en makkelijke kwarktaartje. Gezond en je kan er ook nog eens mee ontbijten. Door de sinaasappels een tintje oranje en oranje hoort bij het vieren van de bevrijding. En het fijne is, geen extra toegevoegde suikers en niet al te veel calorieën per punt. Dan kan je nog eens wat extra nemen.
Eet deze gezonde sinaasappel kwarktaart als ontbijt, lekker bij de koffie of als toetje! Je kan er alle kanten mee op. Toch liever iets zoeter? Een toef slagroom doet wonderen.
Bij ons staat morgen voor de verjaardag, hoe kan het ook anders, de lievelings van de hubby op het programma. Boterkoek aangevuld met wat tompoucen! Stad en land afgezocht naar oranje tompoucen, want blijkbaar is dit alleen een ding met Koningsdag. In mijn belevenis is dit ook altijd met Bevrijdingsdag, maar dat had ik duidelijk mis. Maar goed, ik heb tompoucen gevonden, de vraag is of ze oranje zijn. Ik ga ze zo ophalen dus dan ga ik het zien. En ja ik had ze ook zelf kunnen maken, maar hey gemak dient de mens zo nu en dan!
Maar voor jullie? Vier feest, geniet van je extra vrije dag en geniet van lekker eten! 
Oh en maak deze gezonde sinaasappel kwarktaart 😉

Gezonde sinaasappel kwarktaart
Equipment
- springvorm 24 cm Ø
 
Ingrediënten
- 180 gr volkoren biscuits
 - 100 gr ongezouten roomboter
 - 2 sinaasappels (rasp en sap, ongeveer 250 ml)
 - 500 gr magere kwark
 - 8 blaadjes gelatine
 
Instructies
- Leg de blaadjes gelatine in een laag met koud water. Laat ongeveer 10 minuutjes weken.

 - Maal de biscuitjes fijn en doe er de rasp van een halve sinaasappel bij.

 - Smelt de boter roer deze door de biscuit kruimels.

 - Bekleed een springvorm met bakpapier en stort de kruimels er in. Druk stevig aan. Zet in de koelkast.

 - Meng nu de overige sinaasappelras door de kwark.

 - Verhit een klein beetje van de sinaasappelsap in een pannetje en los de blaadjes gelatine er in op.

 - Meng het gelatine mengsel met de overige sinaasappelsap en roer door de kwark.

 - Giet het kwark mengsel nu over de koek bodem en laat in de koelkast opstijven voor zeker 4 uur. Daarna kan je hem in puntjes snijden en serveren!

 
								











