Gezond genieten met een van mijn favoriete, een appel havermout taartje!
Hallo lieve bakliefhebbers! Hier ben ik weer en vandaag duik ik met jullie in de wereld van gezond en vegan, maar vooral óók heerlijk bakken. Want wie zegt dat je moet kiezen tussen gezond en lekker? Ik zeker niet! Vandaag deel ik een heerlijk nieuw recept, een gezond appel havermout taartje dat zo goed is, dat je het zonder schuldgevoel elke dag kunt eten. Ja, zelfs als ontbijt, lunch én dessert!
Waarom dit taartje jouw nieuwe verslaving wordt? Oké, een verslaving klinkt misschien heftig, maar ik durf te wedden dat dit appel havermout taartje zo lekker is dat je er geen genoeg van krijgt. En het beste? Je mag er volop van genieten! Laten we eens kijken waarom je deze moet proberen. Hij zij zit boordevol gezondheidsvoordelen, vergeet die calorieën tellen en voel je niet schuldig over een stuk taart. Dit taartje zit vol goede dingen!
Havermout, de basis van dit taartje is havermout, en dat is fantastisch voor je. Het zit boordevol vezels, wat goed is voor je spijsvertering en je lang een verzadigd gevoel geeft. Geen middagdip meer! Appels, appels zijn niet alleen superlekker, maar ook rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Natuurlijke zoetheid, door het gebruik van rijpe appels en een snufje speculaaskruiden, is dit taartje van nature zoet. Dat betekent minder suikers, wat het een veel gezondere keuze maakt dan de meeste andere taartjes. Goede vetten (optioneel), voeg je wat noten of zaden toe? Dan krijg je er ook nog eens gezonde vetten en extra eiwitten bij (dit is niet in het recept opgenomen). Win-win, toch?




Dit taartje is een eitje om te maken. “Maar Mandy, ik heb geen tijd om uitgebreid te bakken!” Hoor ik je denken. Geen zorgen! Dit recept is easypeasy, kind kan de was doen. Je hebt geen ingewikkelde ingrediënten nodig en de bereidingstijd is minimaal. Ideaal voor een drukke doordeweekse dag, of juist voor een relaxte zondagochtend. Je mixt de ingrediënten, scheelt een appeltje, bakt het af, en hoppa! Een heerlijk, warm taartje staat op tafel. En ook de afwas valt best mee!
En dan het allerbelangrijkste, de smaak! Dit taartje is een perfecte balans tussen zoet en fris, met een heerlijke, kruidige toets van de speculaaskruiden. De zachte textuur van de havermout combineert perfect met de sappige stukjes appel. Warm uit de oven is het onweerstaanbaar, maar koud is het ook een traktatie. Ik vind het heerlijk met een beetje Griekse yoghurt en wat extra fruit. Of als dessert, een bolletje vanille-ijs (iets minder gezond, maar hey!) erbij en je hebt een feestje op je bord.
Dit appel havermout taartje bewijst dat gezond eten absoluut niet saai of smaakloos hoeft te zijn. Het is de perfecte manier om je dag te beginnen, je energie op peil te houden of jezelf te verwennen na een lange dag, zonder dat je je schuldig hoeft te voelen. Het voelt als een verwennerij, maar het is eigenlijk gewoon heel goed voor je!
Dus, waar wacht je nog op? Duik de keuken in en bak dit heerlijke taartje. Ik ben zo benieuwd wat jullie ervan vinden! Laat je het me weten in de reacties hieronder? Deel je creatie met #bakselsbymandy op social media, dan kan ik meegenieten!
Eet smakelijk! Liefs, Mandy.

Gezond appel havermout taartje
Equipment
- Springvorm 17 cm Ø
Ingrediënten
Bodem
- 80 gr bloem
- 25 gr kokosbloesemsuiker
- 20 gr kokosolie (gesmolten)
- 2 el melk
- snuf zout
- ¼ tl bakpoeder
- 1 tl vanille
Vulling
- 3 appels (ongeveer 200 gr geschild)
- ½ tl speculaaskruiden
- ¼ tl maïzena
Kruimel
- 50 gr havermout
- 15 gr bloem
- 20 gr kokosolie (gesmolten)
- 2 tl agave siroop
- ½ tl speculaaskruiden
Instructies
Bodem
- Mix alle ingrediënten voor de bodem tot een egaal deeg.

- Bekleed een springvorm met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. Maak je vingers of de achterkant van een lepel een beetje nat, dan gaat het makkelijker.

Vulling
- Schil de appels en snij in kleine blokjes.
- Meng de appels met de kruiden en maïzena.
- Verdeel over de bodem.

Kruimel
- Meng alle ingrediënten voor de kruimel.

- Verdeel de kruimel over de vulling.

- Bak het taartje 35 minuten in een voorverwamde oven op 180℃ (onderboven warmte).









