Oud & Nieuw komt er nu echt aan, dus nog even wat lekkers voor deze feestelijke avond. Ook morgen probeer ik nog een feestelijk recept online te zetten, een die ook makkelijk te maken is en waar dus nog tijd genoeg voor is om mee aan de slag te gaan. Maar nu eerst een heerlijk borrel plukbrood, gevuld met kaas!
Dit borrel plukbrood maakte ik vorig jaar al, maar de foto weerhield mij om deze te plaatsen. Ook vond ik de broodjes eigenlijk te groot. Zie de foto van toen en nu. Op deze luie zondag vond ik het dus tijd om het recept nog eens te maken met wat kleine aanpassingen en ook opnieuw op de foto te zetten. Het leek me daarbij ook een leuk broodje voor Oudejaarsavond. Dus net op tijd!


Zoals ik net al zei was ik toen niet tevreden met de foto. Je kan wel zien waarom denk ik. Bij de oude foto had ik niet de juiste verlichting en de aankleding is wat saai. Op de nieuw foto zit niet veel meer aankleding, maar het maakt voor mij toch net het verschil. Ook de grote aan broodjes. Het nieuwe brood heeft kleiner broodjes waardoor deze meer geschikt is als borrel plukbrood. Oh en zie je de kaas er zo lekker tussendoor lopen? Heerlijk!
Je begrijpt dat wij vandaag op onze luie zondag dus heerlijk hebben genoten van dit borrel plukbrood. Na een ochtendje sporten, wasjes draaien en een rondje met het hondje, deden wij de rest van de dag niet veel. Lekker een boekje lezen, spelletje met zoonlief en verder met onze filmreeks James Bond. Het schiet al aardig op, we gaan de reeks niet meer dit jaar afkijken, maar zijn inmiddels in 1997 beland Tomorrow Never Dies. We zijn echte film gekkies, dus genieten hier echt van. Zo’n borrel plukbrood maakt zo’n luie film zondag wel compleet. Beetje het ultieme comfort food.
Dus leuk voor op tafel op Oudejaarsavond, gewoon lekker bij een soepje of zomers bij een salade. Je kan met dit borrel plukbrood alle kanten op. In het recept hieronder vind je stap voor stap hoe je dit brood op tafel zet.
Enjoy!

Borrel plukbrood
Equipment
- springvorm 24 cm doorsnede
Ingrediënten
- 500 gr bloem
- 1 el suiker
- 1 el zout
- 3 el olijfolie
- 1 zakje gist
- 300 ml lauwwarm water
- 2 tl rozemarijn
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 zakje mini mozzarella bolletjes (gehalveerd)
- 1 zakje geraspte tex mex kaas
Instructies
- Doe de gist en de suiker in het lauwwarme water, roer even los met een vork, dek af en laat 5 minuten staan.
- Doe de bloem, zout, rozemarijn, knoflookpoeder en olijfolie in een mengkom.
- Voeg het gistwater hier aan toe en kneed tot een soepel deeg. Gebruik een keukenmachine met deeghaak, dan gaat dit makkelijker en sneller.
- Doe het deeg in een met olijfolie ingevette kom. Dek af met huishoudfolie en laat op kamertemperatuur 1 uur rijzen of tot het in omvang is verdubbeld.
- Maak nu 32 ballen van ongeveer 25 gr.
- Druk is iets plat, leg er een ½ mozzarella bolletje en wat tex mex kaas op. Vouw dicht en maak er een mooie bol van. Leg in in een met bakpapier bekleedde springvorm. Herhaal tot het deeg op is.
- Laat nog een half uur afgedekt staan.
- Verwarm de oven in de tussentijd voor op 200℃ (onderboven warmte).
- Bak het plukbrood mooi goud bruin in ongeveer 25 minuten. Laat een beetje afkoelen, eet lauwwarm of koud.