Eindelijk is de lente begonnen en nog een paar dagen dan is ook de zomertijd weer een feit. De dagen worden langer, de temperaturen stijgen langzaamaan en de tijd van salades is breekt aan. We zijn hier thuis gek op salades, er gaat niets boven buiten eten met een heerlijke maaltijdsalade of een salade als bijgerecht.
We hebben alweer een paar mooie dagen gehad, al koelt het in de avond nog wel flink af. Lees, met een dekentje op de bank 😉 Maar de barbecue is al aan geweest en ook hebben er alweer wat salades op tafel gestaan. Je hoeft natuurlijk niet perse te wachten op mooie temperaturen, want wat mij betreft kan een salade altijd. Een warm soepje erbij is ook altijd een goed idee.
Het moment dat wij deze heerlijke salade aten waren de temperaturen nog niet heel denderend, maar met de lente inzicht klopte het helemaal!


Laatst zag ik op Insta, of TikTok, een recept voorbij komen met krokante rijst, iets met shoarma. Dat leek me super lekker en ook heel erg interessant. Dus toen ik met deze haverrijst aan de slag mocht dacht ik gelijk aan die krokante rijst. Dat moet toch ook met de haverrijst kunnen? En yes, dat kan zeker! Wat een goed idee, al zeg ik het zelf 🙂
En met de lente in aantocht (toen nog) leek het me een leuk idee om er een echte lente salade van te maken. Ja en wat maakt een salade nu lente? Nou door er lente/seizoen groenten en fruit aan toe te voegen. Wat zijn nu echte lente groenten? En wat is nu lente fruit? Beide is natuurlijk zo te vinden op google, maar ik zet ze even voor je op een rijtje. Zo zijn andijvie, asperges, bloemkool, courgette, doperwten, radijsjes, spitskool en witlof echte lente groenten. En zijn o.a. abrikozen, grapefruit, nectarine en perziken typisch lente fruit.
Hoe ik dan weet of alles wat ik uit kies ook bij elkaar past? Dat is een kwestie van gewoon proberen. Want dat is met deze lente salade met krokante haverrijst meer dan gelukt! Heel eerlijk, manlief vond hem te rauwkostig, is dat een woord? Daar had ik niet zo’n last van, ik heb echt genoten en ga hem ook zeker vaker op tafel zetten de komende tijd!
Ga jij hem proberen?

Lente salade met krokante haverrijst
Ingrediënten
Salade
- 175 gr haverrijst (ongekookt)
- 1 kleine spitskool
- 100 gr diepvries doperwten
- 100 gr radijsjes
- 3 nectarines
- 75 gr cashewnoten
Dressing (optioneel)
- 2 el balsamico azijn
- 1 el olijfolie
- 1 el agave siroop
Instructies
- Kook de rijst volgende instructies op de verpakking.

- Giet de rijst goed af en stort op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
- Bak krokant in de oven. 180℃, ongeveer 30-45 minuten. Schep elk 15 minuten even om. Onderboven warmte, voorverwarmd.
- Kook ook de doperwten volgens de instructies op de verpakking en laat ze daarna afkoelen.
- Snij de spitskool in reepjes.

- Snij de radijsjes in plakjes.

- Snij de nectarines in stukjes.
- Maak de salade op, doe de spitskool, radijsjes, nectarines & doperwtjes in een schaal.

- Strooi de krokante haverrijst er over heen samen met de cashewnoten. Hussel alles.
- Meng voor de dressing alle dressing ingrediënten door elkaar.
- Serveer de salade met dressing naar wens.
Notities
- Ik gebruikte de haverrijst van Lassie.
- Zorg dat je rijst zo droog mogelijk is voor je deze in de oven doet, hoe droger hoe sneller krokant.
- Calorieën berekend zonder dressing!








