Go Back
Spelt volkoren brood

Spelt Volkoren Brood

Heerlijk vers gebakken spelt brood
Prep Time 20 minutes
Cook Time 2 hours 40 minutes
Total Time 3 hours
Course Side Dish
Cuisine Dutch
Servings 2 broden
Calories 1169 kcal

Equipment

  • Ovenvaste pan

Ingredients
  

  • 500 gr Speltmeel volkoren
  • 1 zakje gist
  • tl zout
  • 350 ml water, 28℃
  • 1 el agave siroop
  • 125 gr zadenmix

Instructions
 

  • Meng het water met de gist en laat afgedekt zo'n 5 minuten staan.
  • Meng de speltmeel met de zout, agave siroop en de zadenmix.
  • Voeg het gistwater toe en meng met de mixer met deeghaken.
  • Zodra het goed gemengd is kan de mixer een standje harder, meng tot je een mooi soepel deeg hebt.
  • Laat in een, ingevette, kom voor ongeveer een uur rijzen. Dek af met folie en zet op een tochtvrije warme plek.
  • Na een uur kan je er 1 of 2 broden van vormen. Ik maakte 2 broden van ieder ongeveer 525 gram. Bol ze goed op en leg met de naad naar boven in een rijsmandje. Dek wederom af met folie en laat weer een uur rijzen.
  • Verwarm de oven goed voor op 240℃, onderboven warmte. Doe dit met de ovenvaste pan er in (met deksel)!
  • Kiep het brood voorzichtig op een stuk bakpapier en snij het brood in zoals je dat zelf leuk vind. Een kruis of halve maan of andere leuke snede.
  • Leg het brood, voorzichtig, in de pan, breng de temperatuur terug naar 220℃. Bak voor ongeveer 40 minuten, haal de laatste 10 minuten de deksel van de pan. Het brood is gaar wanneer deze hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt. Je kan het brood ook bakken zonder pan, houdt goed in de gaten of het afbakken dan niet te hard gaat!

Notes

  • Ik gebruikte het speltmeel volkoren van Natuur Graan. Verkrijgbaar, in lekkere grote verpakking (2.5 kg), bij Bak & Co.
  • Geen agave siroop? Gebruik dan honing of suiker.
 

Laat weten wat je van het recept vind:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Nog geen waarderingen)
Loading...
Keyword Bread, Homemade, Spelt, whole wheat